Japonský premiér Šinzó Abe chce na Pearl Harbor vyslať svetu odkaz

NETKY.SK • 26 December 2016, 09:16 • 2 min
Japonský premiér Šinzó Abe chce na Pearl Harbor vyslať svetu odkaz

TOKIO - Japonský premiér Šinzó Abe chce počas utorňajšej návštevy americkej vojenskej základne Pearl Harbor vyslať svetu odkaz, že Japonsko už nikdy nezopakuje zverstvá z uplynulých vojen.

slovakia

left justify in out

"Spojenectvo medzi Japonskom a Spojenými štátmi je spojenectvom nádeje pri riešení rôznych problémov vo svete", povedal dnes Abe.

"Dúfam, že táto návšteva bude historická, keďže lídri Japonska a Spojených štátov spoločne navštívia Pearl Harbor v rámci prejavu zmierenia," dodal japonský premiér.

Abe spolu s prezidentom USA Barackom Obamom navštívia Pearl Harbor pri príležitosti 75. výročia útoku Japonska na túto námornú základňu na Havaji. Počas výkonu svojej funkcie to doteraz neurobil nijaký japonský premiér.

Obama sa zasa tento rok stal prvým americkým prezidentom v úrade, ktorý navštívil pamätník obetiam amerického jadrového náletu na Hirošimu zo 6. augusta 1945.

Hovorca japonskej vlády Jošihide Suga ešte 6. decembra informoval, že Abe si počas návštevy Havaja uctí pamiatku amerických obetí útoku japonského námorníctva na Pearl Harbor z roku 1941, ale neospravedlní sa zaň. Dodal, že "cieľom tejto návštevy je uctiť si pamiatku padlých vo vojne, nie ospravedlňovať sa".

Útok na Pearl Harbor bol prekvapivým úderom japonského cisárskeho námorníctva. Odohral sa 7. decembra 1941 a následne viedol k tomu, že USA vypovedali vojnu Japonsku a neskôr sa aktívne zapojili do druhej svetovej vojny.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies