Japonský premiér pricestoval na Havaj pred návštevou základne Pearl Harbor

NETKY.SK • 27 December 2016, 06:31 • 2 min
Japonský premiér pricestoval na Havaj pred návštevou základne Pearl Harbor

HONOLULU - Japonský premiér Šinzó Abe položil v pondelok vence k viacerým pamätníkom na Havaji pred tým, ako tam dnes navštívi Pearl Harbor pri príležitosti 75. výročia útoku Japonska na túto americkú námornú základňu. Cesta má podľa neho preukázať silné spojenectvo jeho krajiny a Spojených štátov.

slovakia

left justify in out

Abe neposkytol žiadne verejné vyjadrenie a stál v tichosti pred vencom z kvetov pred pamätníkom v Honolulu venovaným ľuďom, ktorí zahynuli počas služby v ozbrojených silách USA. Neskôr sa v spoločnosti dvoch členov svojho kabinetu poklonil pred kamennými pomníkmi na cintoríne pre Japoncov, ktorí sa usadili na Havaji v 19. storočí.

 

Hlavným bodom Abeho cesty na Havaj bude dnes spoločná návšteva základe Pearl Harbor s americkým prezidentom Barackom Obamom. Ten sa narodil na Havaji a v súčasnosti tam trávi zimnú dovolenku.

 

Na základňu Pearl Harbor dosiaľ počas výkonu svojej funkcie nezavítal nijaký japonský premiér. Abe už vopred avizoval, že za japonský útok z roku 1941 sa neplánuje ospravedlniť, uctí si však pamiatku obetí.

 

Abeho cesta prišla sedem mesiacov po tom, ako sa Obama stal prvým úradujúcim prezidentom USA, ktorý navštívil pamätník obetiam amerického jadrového náletu na japonské mesto Hirošima zo 6. augusta 1945.

 

Útok na Pearl Harbor bol prekvapivým úderom japonského cisárskeho námorníctva. Odohral sa 7. decembra 1941 a viedol k tomu, že USA vypovedali vojnu Japonsku a neskôr sa aktívne zapojili do druhej svetovej vojny.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies