Japonský premiér poslal obeť do kontroverznej vojnovej svätyne Jasukuni

NETKY.SK • 21 Apríl 2015, 10:21 • 2 min
Japonský premiér poslal obeť do kontroverznej vojnovej svätyne Jasukuni

TOKIO - Japonský premiér Šinzó Abe zaslal dnes obetný dar do kontroverznej vojnovej svätyne Jasukuni, ktorá vyvoláva odmietavé reakcie zo strany Číny a ďalších krajín východoázijského regiónu.

slovakia

left justify in out

Zaslanie tradičného obetného daru v podobe halúzok z posvätného stromu signalizuje, že Abe svätyňu počas nadchádzajúceho jarného sviatku osobne nenavštívi. Podľa agentúry AP však tento krok napriek tomu prichádza v politicky citlivom období, keď sa japonský premiér chystá na stretnutie s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom a na návštevu USA.

 

Hovorca japonskej vlády zdôraznil, že Abe poslal svoju obetu, označenú štítkom so svojím menom a titulom, ako súkromný občan a na vlastné náklady. Jeho počin podľa hovorcu neodráža oficiálnu pozíciu vládneho kabinetu.

 

V šintoistickej svätyni Jasukuni je medzi 2,5 miliónmi vojnových obetí uctievaných aj 14 odsúdených vojnových zločincov. Návštevy tejto svätyne v centre hlavného mesta Tokio sú neustálym zdrojom napätia medzi Japonskom a niektorými jeho susedmi. Ide predovšetkým o Čínu a Južnú Kóreu, ktoré tvrdia, že Japonsko ešte stále neodčinilo svoje zločiny z čias druhej svetovej vojny.

 

Čína, Južná Kórea a Taiwan označujú návštevy vysokopostavených japonských predstaviteľov v svätyni za glorifikáciu japonskej vojnovej agresie. Samotný Abe naposledy navštívil Jasukuni v decembri 2013, čím si vyslúžil aj kritiku zo strany Washingtonu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies