Japonský premiér pohrozil Číňanom použitím sily

NETKY.SK • 23 Apríl 2013, 11:29 • 2 min
Japonský premiér pohrozil Číňanom použitím sily

TOKIO - Japonský premiér Šinzó Abe v utorok varoval, že jeho krajina je pripravená "vyhnať silou" akékoľvek čínske plavidlo, ktoré zakotví pri spornom súostroví vo Východočínskom mori považovanom Japoncami za súčasť svojho územia.

slovakia

left justify in out

Vyjadril sa tak na pôde parlamentu v súvislosti s najnovším incidentom, keď v sporných vodách zaznamenali prítomnosť ôsmich čínskych lodí. 

Premiér na otázky zákonodarcov reagoval slovami, že Japonsko "podnikne rozhodné kroky proti akémukoľvek pokusu vstúpiť do teritoriálnych vôd alebo sa vylodiť" na ostrovoch, pričom považuje za "prirodzené vyhnať (Číňanov) silou". Po utorňajšom hlásení japonskej pobrežnej stráže, podľa ktorého Čína k súostroviu vyslala rekordný počet lodí, Tokio svoje pobúrenie tlmočilo čínskemu veľvyslancovi. Skupina japonských nacionalistov medzitým oznámila, že do spornej oblasti, ktorú si okrem Číny a Japonska nárokuje aj Taiwan, vyslala vlastnú flotilu.

Neobývané súostrovie, pre ktoré Japonci používajú názov Senkaku, je predmetom dlhoročného sporu medzi ázijskými veľmocami. Ten sa začal stupňovať v polovici minulého roka, keď do priľahlých vôd opakovane vstúpili čínske lode. Príklad Číňanov neskôr nasledovali Taiwančania, ktorí tvrdia, že ostrovy ležiace približne 200 kilometrov od taiwanského pobrežia v skutočnosti patria im. Japonsko sporné územie kontroluje od roku 1885, Čína však tvrdí, že jej patrí už od 16. storočia. Opätovný záujem o súostrovie vyvolalo zistenie, že v okolitých vodách sa nachádzajú významné náleziská zemného plynu a ropy.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona