Japonský premiér po opätovnom zvolení za predsedu strany urobil veľké zmeny: Vo vláde vymenil polovicu ministrov

NETKY.SK • 2 Október 2018, 09:13 • 2 min
Japonský premiér po opätovnom zvolení za predsedu strany urobil veľké zmeny: Vo vláde vymenil polovicu ministrov

TOKIO - Šinzó Abe síce nerobil zmeny na najvyšších diplomatických a ekonomických postoch, no napriek tomu prešla tamojšia vláda výraznou "rekonštrukciou".

slovakia

left justify in out

K zmenám vo vláde došlo po tom, ako bol Abe znovuzvolený do funkcie predsedu vládnucej Liberálnodemokratickej strany (LDP), čo mu otvára cestu k trom ďalším rokom v najvyššej exekutívnej funkcii v krajine. V straníckom hlasovaní Abe porazil svojho jediného vyzývateľa, bývalého ministra obrany Šigerua Išibu.

 

img

Premiér Šinzó Abe (vpravo) a minister obrany Shigeru Ishiba

Zdroj: SITA

 

V porovnaní s predchádzajúcou vládou sa zmenilo obsadenie polovice z 19 postov - do novej vlády prešli ministri zahraničných vecí (Taró Kóno), financií (Taró Asó), obchodu a priemyslu (Hirošige Sekó) a ekonomiky (Tošimicu Motegi), čo je dôležité pre zachovanie kontinuity vzhľadom na prebiehajúce obchodné rokovania s USA.

 

Abe delegoval do novej vlády sebe oddaných ľudí - zrejme s cieľom presadiť svoj sen, ktorým je "prepísanie" japonskej pacifistickej ústavy, platnej od druhej svetovej vojny. Revíziu ústavy podporuje aj nový minister obrany, ktorým sa stal poslanec parlamentu Takeši Iwaja.

 

img

Takeši Iwaja

 

Okrem toho, že Iwaja podľa prieskumov medzi členmi zákonodarného zboru podporuje zmenu japonskej ústavy, je aj veľkým odporcom používania jadrových zbraní a ich rozmiestnenia na území Japonska. Je však za opätovné spustenie japonských jadrových elektrární, ktoré boli odstavené po havárii v elektrárni vo Fukušime z roku 2011. Patrí aj k politikom, ktorí presadzujú tvrdý postoj Japonska voči Číne a posilňovaniu jej strategického postavenia.

 

Ústava schválená po kapitulácii Japonska na konci druhej svetovej vojny nastolila demokratické procesy, zakotvila úlohu cisára v štáte a zabezpečila pacifistický charakter krajiny. Postupne sa však v Japonsku dostala k moci nová vlna politikov, ktorí vyzývajú, aby bolo Japonsku priznané právo mať regulárnu armádu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies