Japonský premiér obhajuje svoj postoj počas rukojemníckej krízy

NETKY.SK • 2 Február 2015, 14:15 • 2 min
Japonský premiér obhajuje svoj postoj počas rukojemníckej krízy

TOKIO - Japonský premiér Šinizo Abe čelí obvineniam z nezvládnutia rukojemníckej drámy.

slovakia

left justify in out

Po tom, čo bol v sobotu extrémistickou organizáciou Islamský štát (IŠ) v Sýrii zabitý aj druhý japonský novinár Kendži Goto, premiér svoju taktiku boja proti terorizmu obhajoval pred parlamentom. Abe totiž počas nedávnej návštevy Egypta prisľúbil približne 200 miliónov dolárov v nevojenskej pomoci krajinám, ktoré bojujú proti Islamskému štátu. Stalo sa tak len niekoľko dní pred tým, ako militanti požiadali výkupné za dvoch japonských novinárov v rovnakej sume.

Kritika Abemu vyčíta neopatrnosť, keď vo svojej reči spomenul práve Islamský štát. Premiér obvinenia zamietol s tým, že považoval za nutné zdôrazniť japonský postoj a podporiť ním medzinárodné úsilie o mier a stabilitu na Blízkom východe. Tiež vyhlásil, že vo vyhrážkach na videozázname, ktoré nasledovali po poprave Gota, nevidí pre Japonsko zvýšenú hrozbu. Napriek tomu krajina zintenzívnila preventívne bezpečnostné opatrenia na svojich centrálach v zahraničí, školách či ambasádach. 

 

Pred týždňom radikáli popravili prvého zadržiavaného Japonca po vypršaní 72-hodinového ultimáta na zaplatenie výkupného v sume 200 miliónov dolárov, 42-ročného Harunu Jukavu. Goto odišiel v októbri do Sýrie s cieľom zachrániť svojho priateľa Jukavu, ktorý padol do zajatia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies