Japonský premiér navštívil kontroverznú svätyňu Jasukuni

NETKY.SK • 26 December 2013, 09:37 • 2 min
Japonský premiér navštívil kontroverznú svätyňu Jasukuni

TOKIO - Návštevy politikov v svätyni Jasukuni dráždia okolité ázijské krajiny - najmä Čínu a Južnú Kóreu -, ktoré v nich vidia glorifikáciu japonskej agresie počas druhej svetovej vojny.

slovakia

left justify in out

Japonský premiér Šinzó Abe navštívil dnes kontroverznú tokijskú svätyňu Jasukuni, ktorú Južná Kórea a Čína vnímajú ako symbol niekdajšieho militarizmu Japonska. Informovala o tom agentúra Sinchua.

Svätyňa je pamätníkom 2,5 milióna Japoncom, ktorí zahynuli počas druhej svetovej vojny, vrátane 14 vojnových zločincov, odsúdených za "zločiny proti mieru."

Návštevy politikov v svätyni Jasukuni dráždia okolité ázijské krajiny - najmä Čínu a Južnú Kóreu -, ktoré v nich vidia glorifikáciu japonskej agresie počas druhej svetovej vojny.

Svätyňa je dlhodobo témou debát aj v Japonsku, ktoré po druhej svetovej vojne prijalo ústavu odmietajúcu vojnu. Kritici vidia chrám ako symbol japonského dobývania Ázie, vrátane invázie a okupácie Číny a Kórey v prvej polovici 20. storočia.


Premiér Abe pokladá vzťahy s Čínou a Južnou Kóreou za dôležité

Japonský premiér Šinzó Abe po svojej dnešnej návšteve kontroverznej tokijskej svätyne Jasukuni povedal, že vzťahy s Čínou a Južnou Kóreou sú pre neho dôležité. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Dúfam, že budem mať príležitosť vysvetliť predstaviteľom Číny a Južnej Kórey, že posilňovanie zväzkov (medzi týmito tromi krajinami) je v našom národnom záujme," povedal Abe po návšteve svätyne.

Peking dnes návštevu svätyne japonským premiérom ostro odsúdil a uviedol, že kroky japonského lídra sú hlbokou urážkou obetí vojny v Ázii.

"Ostro protestujeme a s plnou vážnosťou odsudzujeme konanie japonského premiéra," povedal hovorca čínskeho ministerstva zahraničia Čchin Kang okamžite po Abeho návšteve kontroverznej svätyne.

Abe je prvým úradujúcim predsedom japonskej vlády, ktorý svätyňu od roku 2006 navštívil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies