Japonský premiér nariadil vyradiť z prevádzky ďalšie dva reaktory JE Fukušima

NETKY.SK • 19 September 2013, 10:13 • 2 min
Japonský premiér nariadil vyradiť z prevádzky ďalšie dva reaktory JE Fukušima

TOKIO - Japonský premiér Šinzó Abe dnes poveril elektrárenskú spoločnosť TEPCO, aby vyradila z prevádzky ďalšie dva reaktory v poškodenej jadrovej elektrárni Fukušima. Oznámili to japonské médiá, ktoré citovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Premiér povedal prevádzkovateľovi elektrárne, aby zrušil reaktory číslo päť a šesť v JE Fukušima-Daiči. Abe to uviedol počas svojej dnešnej návštevy elektrárne, kde sa chcel oboznámiť s problematickými únikmi kontaminovanej rádioaktívnej vody, napísala japonská agentúra Kjódó.

Prevádzkovateľ už rozhodol o likvidácii reaktorov jedna až štyri. JE Fukušima zasiahlo v marci 2011 cunami, v dôsledku ktorého došlo v troch zo šiestich reaktorov k roztaveniu prehriateho jadra. O únikoch v JE Fukušima hovoril premiér začiatkom septembra na zasadnutí Medzinárodného olympijského výboru (MOV) v Buenos Aires. "Chcem vás ubezpečiť, že situácia je pod kontrolou. Nikdy to neublížilo a nikdy to ani neublíži Tokiu," povedal.

Hlavné mesto Japonska bude dejiskom Hier XXXII. olympiády v roku 2020, v tajnom hlasovaní MOV Tokio porazilo Istanbul i Madrid. Najväčší športový sviatok usporiada druhýkrát v histórii - olympiáda bola v Tokiu už v roku 1964.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies