Japonský premiér plánuje rozpustiť parlament a vyhlásiť predčasné voľby

NETKY.SK • 25 September 2017, 12:41 • 2 min
Japonský premiér plánuje rozpustiť parlament a vyhlásiť predčasné voľby

TOKIO - Japonský premiér Šinzó Abe dnes nariadil kabinetu, aby do konca roka pripravil nový balík stimulov na podporu ekonomiky v hodnote zhruba 2 biliónov jenov (14,92 miliardy eur).

slovakia

left justify in out

Japonský premiér Šinzó Abe plánuje vo štvrtok rozpustiť parlament a vyhlásiť predčasné voľby. Tie by sa mali konať 22. októbra. Politikova popularita pred časom utrpela v dôsledku rôznych škandálov, jeho obľúbenosť sa však už zvýšila.

 

Obvinenia z "rodinkárstva" zatienila jeho kritika Severnej Kórey pre jej testy balistických rakiet. Podľa analýz chce Abe vďaka predčasným voľbám potvrdiť svoje postavenie a využiť súčasnú zlú situáciu v opozícii.

Tokijská guvernérka Juriko Koike medzitým ohlásila založenie novej konzervatívnej politickej strany, ktorá má byť Abeho súperom vo voľbách.

 

Koikeová, ktorá svoje politické zoskupenie nazvala Strana nádeje, sa podľa agentúry Reuters stala vážnou hrozbou pre Abeho po tom, ako sa pred rokom stala guvernérkou hlavného mesta a v júli získala kandidátov, ktorí predstaviteľov LDP vo voľbách do tokijského metropolitného zhromaždenia drvivo porazili.

 

"Chcem, aby japonský ľud veril, že existuje nádej pre zajtrajšok. Naším cieľom je pokračovať bez lobistických skupín," uviedla Koikeová na tlačovej konferencii prenášanej televíznymi stanicami.

 

Podľa najnovšieho prieskumu denníka Nikkei šimbun by LDP podporilo 44 percent voličov, zatiaľ čo hlavnej opozičnej Demokratickej strane (DP) a Koikeovej strane by voliči odovzdali zhodne osem percent hlasov.

 

Koikeová (65) je exministerkou obrany a bývalou členkou LDP.

 

Abe na stretnutí s výborom svojich poradcov vyhlásil, že nový balík opatrení by sa mal zamerať na podporu vzdelávania, starostlivosti o deti a na zvýšenie firemných investícií na zlepšenie produktivity.

 

Očakáva sa, že Abe dnes oznámi termín konania volieb, aby využil výhody, ktoré mu prináša zvýšenie ratingu Japonska a "dezorganizácia" opozičných strán. Na balík stimulov by tak mohol lákať voličov počas kampane.

 

Japonská vláda dnes zároveň potvrdila svoje hodnotenie vývoja ekonomiky, ktorá podľa nej pokračuje v zotavovaní a udržuje si mierny rast.

 

Úrad vlády v správe, ktorú aktualizuje každý mesiac, uviedol, že motorom hospodárstva sú aj naďalej súkromná spotreba, firemné investície, vývoz, priemyselná výroba, podnikové zisky a rast zamestnanosti a vďaka nemu aj výdavkov domácností.

 

Upozorňuje však, že je potrebné venovať zvýšenú pozornosť neistému vývoju v zámorských ekonomikách a dôsledkom kolísania finančných a kapitálových trhov.

 

(1 EUR = 134,01 JPY)

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies