Japonský premiér je zatiahnutý do škandálu s predajom pozemkov patriacich štátu

NETKY.SK • 12 Marec 2018, 10:20 • 2 min
Japonský premiér je zatiahnutý do škandálu s predajom pozemkov patriacich štátu

TOKIO - Japonské ministerstvo financií falšovalo doklady súvisiace s kontroverzným predajom štátnych pozemkov "škole s ultranacionalistickou orientáciou", v ktorej post čestnej riaditeľky zastávala donedávna manželka premiéra Šinzóa Abeho.

slovakia

left justify in out

Vicepremiér Taro Aso, ktorý zastáva aj funkciu ministra financií, čelí tlaku médií i opozície, ktorí žiadajú jeho demisiu. Aso však zatiaľ odstúpiť odmieta. Tlaku je vystavený aj samotný Abe.

 

Upravené doklady sa týkali predajnej zmluvy z júna 2016, na základe ktorej boli pozemky patriace štátu predané firme Moritomo Gakuen za 14 percent ceny stanovenej znalcom.

 

Po tom, ako sa škandál dostal začiatkom minulého roka na verejnosť, ministerstvo financií upravilo 14 pôvodných dokumentov tak, že meno Abeho manželky Akie v nich už nefiguruje.

 

Vicepremiér Taro sa verejnosti ospravedlnil za to, čo sa stalo, ale vyhlásil, že falšovanie listín bolo osobnou iniciatívou v piatok odstúpivšieho vedúceho daňovej správy Nobuhisu Sagawu.

 

Sagawa bol v čase kontroverznej transakcie riaditeľom jedného z oddelení ministerstva financií a - ako sa ukázalo - bol zapojený do rokovaní o spornej dohode s pozemkami. Sagawa svoju vinu odmietal, ale po tom, ako ho opozícia v parlamente usvedčila zo lži, odstúpil.

 

Podľa správ z pondelka opozícia teraz žiada aj demisiu ministra financií Tara Asa. Najnovšie zistenia by mohli mať veľmi vážne dôsledky aj pre samotného premiéra Abeho. Ten totiž vyhlásil, že ak sa preukáže, že on či jeho manželka majú niečo spoločné so sporným obchodom, vzdá sa funkcie premiéra i poslanca parlamentu. Jeho manželka sa už z funkcie čestnej riaditeľky v danej škole odstúpila.

 

V škandále figurujúca spoločnosť Moritimo Gakuen vlastní viaceré súkromné vzdelávacie inštitúcie a je známa svojou nacionalistickou orientáciou a blízkymi vzťahmi k rodine Abeovcov.

 

Ministerstvo financií v piatok potvrdilo smrť jedného z úradníkov spojených s týmto škandálom. Podľa miestnych médií nemenovaný muž spáchal samovraždu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies