Japonský premiér je militaristický maniak

NETKY.SK • 12 Január 2014, 11:53 • 2 min
Japonský premiér je militaristický maniak

SOUL - Periodikum poukázalo na snahu zmeniť povojnovú pacifistickú ústavu Japonska i na nedávnu návštevu kontroverznej svätyne.

slovakia

left justify in out

Severokórejský vládny denník Rodong Sinmun sa vo svojom nedeľňajšom vydaní tvrdo pustil do japonského premiéra Šinza Abeho. Periodikum pod kontrolou komunistického režimu v Kórejskej ľudovodemokratickej republike (KĽDR) poukázalo na Abého agendu zmeniť povojnovú pacifistickú ústavu Japonska i na jeho nedávnu návštevu kontroverznej svätyne vnímanej ako symbol japonskej krutovlády v ázijskom regióne a zlyhanie zhodnotiť vlastnú histórii poznačenú páchaním násilia. Podľa denníka by sa mal Abe začať správať tak, ako sa patrí, inak sa Tokio vydá na cestu "sebazničenia".

Abe koncom decembra navštívil kontroverznú posvätnú hrobku Jakusuni, ktorú Číňania a Kórejčania považujú za symbol japonských veľmocenských ambícií z obdobia druhej svetovej vojny. Abe navyše dlhodobo avizuje zmenu ústavy prijatej po katastrofickej porážke cisárstva v druhej svetovej vojne. Tá zaväzuje vyspelú krajinu iba k možnosti sebaobrany. Japonská vláda však v decembri potvrdila zvýšenie rozpočtu pre armádu, ktorá sa v prepočte za približne 200 miliárd eur okrem iného chystá nakúpiť stíhačky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies