Japonský premiér chce do roku 2020 dosiahnuť zmenu pacifistickej ústavy

NETKY.SK • 3 Máj 2017, 20:15 • 2 min
Japonský premiér chce do roku 2020 dosiahnuť zmenu pacifistickej ústavy

TOKIO - Japonský premiér Šinzó Abe hodlá do roku 2020 dosiahnuť zmenu pacifistickej ústavy svojej krajiny. Dokument od svojho vzniku pred siedmimi desaťročiami ešte nebol novelizovaný. Ústavu tesne po skončení druhej svetovej vojny v Ázii vypracovali okupačné americké sily.

slovakia

left justify in out

Ústava odopiera Japonsku právo viesť vojnový konflikt a nie je v nej jasná zmienka o vlastných obranných silách, hoci krajina v roku 1954 - rok po skončení kórejskej vojny - zriadila Japonské sily sebaobrany. Tieto zložky sa pritom tešia vysokej dôvere verejnosti, podotýka denník The Japan Times.

 

Abeho vyhlásenie prišlo v čase, keď si Japonsko pripomína 70. výročie vzniku svojej modernej ústavy. "Rok 2020 bude štartom nového Japonska; pevne verím, že vtedy vstúpi do platnosti naša nová ústava," vyhlásil Abe. Jeho vyjadrenie naznačuje, že chce zostať pri moci aj po budúcoročných voľbách.

 

Nátlak ohľadne novelizácie ústavy rastie najmä zo strany japonských nacionalisticky orientovaných politikov, zatiaľ čo progresivisti ju chcú zachovať v súčasnej pacifistickej podobe. Nacionalistom nahráva napätá situácia v regióne - vojenská hrozba zo strany Severnej Kórey, ako aj teritoriálne nároky Číny.

 

Americký prezident Donald Trump vyzval Tokio, aby zohrávalo výraznejšiu úlohu v regionálnej bezpečnosti, hoci prisľúbil, že Spojené štáty podporia Japonsko na "100 percent".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies