Japonský Premiér Abe opäť nepriamo velebil vojnových zločincov

NETKY.SK • 27 August 2014, 14:07 • 2 min
Japonský Premiér Abe opäť nepriamo velebil vojnových zločincov

TOKIO - Japonský premiér Šinzó Abe zaslal modlitebný odkaz na spomienkovú slávnosť za obete vojny, medzi ktorými sú aj vojnoví zločinci.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom dnes japonská vláda.
     

Abeho odkaz velebil prínos bývalých príslušníkov armády pre krajinu, a to aj odsúdených vojnových zločincov, akým bol predseda vlády generál Hideki Tódžó. Odkaz, ktorý Abe odoslal skôr z pozície predsedu svojej strany než z funkcie premiéra, prečítali na podujatí 29. apríla v chráme na vrchu Kója, píše japonská agentúra Kjódó.
     

Hlavný tajomník japonskej vlády Jošihide Suga na dnešnej tlačovej konferencii uviedol, že Abé zaslal modlitebný odkaz ako "súkromná osoba". 
     

"Je pravda, že týchto najväčších zločincov odsúdili na tokijskom procese. Naša krajina akceptovala rozhodnutie súdu na základe sanfranciskej mierovej zmluvy," zdôraznil Suga.
     

Tódžó a iní zločinci z druhej svetovej vojny sú uctievaní v tokijskej svätyni Jasukuni. Jej návšteva politickými lídrami vyvoláva hnev susedných krajín, najmä Číny a Južnej Kórey, ktoré to vnímajú ako glorifikáciu japonskej vojnovej agresie, vysvetľuje nemecká tlačová agentúra DPA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona