Japonský premiér Abe chce stretnutie s Obamom a prezidentkou Južnej Kórey v Haagu

NETKY.SK • 12 Marec 2014, 18:41 • 2 min
Japonský premiér Abe chce stretnutie s Obamom a prezidentkou Južnej Kórey v Haagu

TOKIO - Premiér chce využiť Obamovu prítomnosť a donútiť juhokórejskú prezidentku k priamemu, bilaterálnemu stretnutiu s ním. Od decembra 2012 sa tak nestalo.

slovakia

left justify in out

Japonský premiér Šinzó Abe sa chce stretnúť s vrcholnými predstaviteľmi USA a Južnej Kórey, s ktorou má Tokio od jeho nástupu k moci výrazne problémové vzťahy. Podľa stredajších oficiálnych informácii by sa tak malo stať v holandskom Haagu, kam prezident Spojených štátov Barack Obama príde koncom marca na summit o jadrovej bezpečnosti. Práve jeho prítomnosť by chcel Abe využiť a donútiť juhokórejskú prezidentku Pak Kun-hje k priamemu stretnutiu s ním. Od Abeho nástupu do premiérskeho kresla v decembri 2012 tak totiž odmieta urobiť. Južná Kórea je spolu s Čínou pobúrená jeho vyjadreniami a konaním v súvislosti s japonskou agresiou v prvej polovici 20. storočia. Washington pritom Soul aj Tokio považuje za svojich blízkych spojencov. Ich vzájomné spory tak narúšajú americkú stratégiu v regióne, uvádza portál agentúry Reuters.

 

Biely dom pred mesiacom potvrdil aprílové ázijské turné Obamu, ktorý postupne navštívi Japonsko, Južnú Kóreu, Malajziu a Filipíny. Obama tak po dvoch zrušených cestách do regiónu príde za spojencami Washingtonu, ktorý si od spolupráce s nimi sľubuje vyváženie čínskeho vplyvu. Nástupca Georgea Busha sa stretne s lídrami všetkých štyroch krajín a bude s nimi debatovať o vzájomných diplomatických a obchodných vzťahoch i aktuálnej napätej situácii v regióne. Stretnúť by sa mal aj s Abem, ktorého provokačné správanie sa Američanom nepáči. Vyvoláva totiž napäté vzťahy nielen s Čínou, ale aj s veľkým spojencom USA Južnou Kóreou. Práve tá by spoločne s Tokiom mala podľa zámerov Američanov vytvárať v regióne protiváhu mocnej Číny. V Ázii však narastá napätie, ktorého zdrojom sú aj viaceré územné spory.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies