Japonský parlament schválil tzv. konšpiračný zákon rozširujúci právomoci vlády

NETKY.SK • 23 Máj 2017, 13:49 • 2 min
Japonský parlament schválil tzv. konšpiračný zákon rozširujúci právomoci vlády

TOKIO - Dolná komora japonského parlamentu dnes napriek veľkému odporu opozičných poslancov schválila kontroverzný návrh nového zákona umožňujúceho potrestať ľudí za prípravy vážnych trestných činov. Podľa jeho kritikov tento tzv. "konšpiračný zákon" povedie k zneužívaniu právomocí a k dohľadu štátu nad ľuďmi.

slovakia

left justify in out

Návrh ešte musí schváliť horná komora parlamentu, v ktorej však má vláda premiéra Šinzóa Abeho väčšinu. Zákon sa bude vzťahovať na ktorýkoľvek z 277 trestných činov uvedených v zozname, ak ho budú plánovať prinajmenšom dvaja ľudia a najmenej jedna osoba uskutoční konkrétne prípravy.

Abeho vláda považuje tento zákon za nevyhnutný, aby sa zabránilo teroristickým útokom, keď sa budú v Tokiu v roku 2020 konať olympijské hry. Podľa vlády je potrebný aj preto, aby mohlo Japonsko ratifikovať Dohovor OSN proti nadnárodnému organizovanému zločinu, informovala agentúra DPA.

Tri predchádzajúce pokusy schváliť návrhy "konšpiračného zákona" v japonskom parlamente neprešli. Súčasný návrh zákona premenovali, aby konkrétne postihoval "prípravy na terorizmus alebo podobné činy".

Hovorca vlády Jošihide Suga povedal, že po pondelňajšom nočnom teroristickom útoku v Manchestri, v ktorom prišlo o život najmenej 22 ľudí, je v boji s organizovaným zločinom v Japonsku i mimo neho "mimoriadne dôležitá" úzka spolupráca s ďalšími krajinami.

Stovky ľudí dnes protestovali pred budovou parlamentu s transparentmi a plagátmi, aby vyjadrili nesúhlas s návrhom zákona. Jeden z oponentov, ktorého citovala japonská tlačová agentúra Kjódó, povedal, že vláda sa vyhovára na olympiádu a protiteroristické opatrenia, aby mohla potlačiť protesty.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies