Japonský parlament schválil mimoriadny rozpočet na obnovu krajiny

NETKY.SK • 2 Máj 2011, 11:29 • 2 min
Japonský parlament schválil mimoriadny rozpočet na obnovu krajiny

Japonský parlament schválil mimoriadny rozpočet na obnovu krajiny

slovakia

left justify in out

img

Horná komora japonského parlamentu dnes schválila mimoriadny, krízový rozpočet vo výške 4 bilióny jenov (33,15 miliardy eur) na obnovu oblastí, ktoré začiatkom marca zničilo zemetrasenie a prívalové vlny. Dolná komora rozpočet odsúhlasila už 30. apríla, čo znamená, že dnešným dňom nadobúda platnosť.
      Poslanci opozičných strán, ktoré majú v hornej komore väčšinu kresiel, podporili prvé kolo mimoriadnych výdavkov na financovanie takých prác, akými je odpratávanie trosiek a výstavba dočasného ubytovania pre ľudí, ktorým prírodná katastrofa zničila strechu nad hlavou.
      No zatiaľ čo prvý mimoriadny balík peňazí na pomoc postihnutému severovýchodu krajiny v parlamente hladko prešiel, pretlačenie ďalšej finančnej pomoci už také ľahké nebude. Vláda by totiž musela zaviesť nové dane a požičať si na kapitálových trhoch, aby získala ďalšie peniaze. Verejný dlh Japonska už pritom dosahuje zhruba dvojnásobok výkonu jeho ekonomiky.
      Celkové materiálne škody spôsobené zemetrasením sa ale odhadujú na 300 miliárd USD (201,88 miliardy eur).
      Podľa analytikov je možné, že ak sa premiérovi Naotovi Kanovi nepodarí v parlamente pretlačiť ďalšie mimoriadne rozpočty, bude prinútený odstúpiť.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies