Japonský parlament schválil kontroverzný konšpiračný zákon, ktorý umožní potrestať ľudí za prípravu trestného činu

NETKY.SK • 15 Jún 2017, 09:45 • 2 min
Japonský parlament schválil kontroverzný konšpiračný zákon, ktorý umožní potrestať ľudí za prípravu trestného činu

TOKIO - Japonský parlament schválil návrh nového zákona, ktorý umožňuje potrestať ľudí za prípravu trestných činov, informuje BBC. Takzvaný konšpiračný zákon aj napriek opozičnej kritike vo štvrtok prijala horná komora parlamentu.

slovakia

left justify in out

Dolná komora ho schválila minulý mesiac. Prijatie novej legislatívy sa stretlo s protestami pred budovou parlamentu. Podľa vlády premiéra Šinza Abeho je daný zákon nevyhnutný pre prevenciu proti terorizmu, zvýšenie bezpečnosti pred pripravovaným olympijskými hrami v Tokiu v roku 2020 a tiež pre dodržanie dohody Organizácie spojených národov (OSN), ktorú Japonsko podpísalo. Kritici však tvrdia, že zákon povedie k oslabeniu ľudských práv a sledovaniu nevinných ľudí.

Návrh je dodatkom už skôr prijatého zákona o organizovanom zločine a vzťahuje sa na plánovanie a spáchanie 227 vážnych trestných činov. Zakazuje napríklad zaobstarávanie finančných prostriedkov a zásob v rámci plánovania zločinu ako aj prieskum plánovaného miesta činu.

 

V prípade, že zločin plánoval človek z nejakej skupiny ľudí, obvineniam budú podľa novej legislatívy čeliť všetci. Kritici tvrdia, že aj napriek tomu, že na zozname majú byť uvedené vážne trestné činy, ako je napríklad terorizmus, sú tam uvedené aj menej vážne priestupky, ako napríklad nelegálne kopírovanie hudby či zbieranie húb v chránených oblastiach.

Ako informovala agentúra AP, zvláštny spravodajca OSN pre právo na súkromie Joseph Cannataci, poslal v máji premiérovi otvorený list. V ňom vyjadril obavy, že nový zákon môže narušiť právo na súkromie ako aj ďalšie slobody. Podľa hovorcu vlády Jošihideho Sugu sú tieto obavy "úplne nesprávne".


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona