Japonský Panasonic plánuje zamestnancom v Číne priplácať za smog

NETKY.SK • 13 Marec 2014, 18:34 • 2 min
Japonský Panasonic plánuje zamestnancom v Číne priplácať za smog

TOKIO - Japonská spoločnosť Panasonic plánuje svojim zamestnancom pracujúcim v Číne poskytovať príplatky za smog, s ktorým zápasia viaceré čínske mestá.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom server BBC.
      

Zamestnanci zvyknú dostávať v prípade práce v inej krajine príplatky za komplikácie spojené s odchodom do zahraničia, no Panasonic je prvá firma, ktorá plánuje svojich pracovníkov kompenzovať vyslovene za silne znečistené ovzdušie v Číne. Tento krok oznámila spoločnosť v rámci rokovaní o platových podmienkach. Zatiaľ však neuviedla, koľkí jej zamestnanci príplatok dostanú, ani to, v akej bude výške.
      

Stav ovzdušia v mnohých čínskych veľkomestách, no najmä v Pekingu, je v poslednom období neznesiteľný. Len minulý mesiac bol v hlavnom meste Číny nameraný viac než 15-násobok povoleného množstva pevných častíc na kubický meter (m3) vzduchu. Zatiaľ čo Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) považuje za bezpečné množstvo 25 mikrogramov pevných častíc na m3, v niektorých oblastiach Pekingu ich bolo vyše 440. Zamestnanci viacerých zahraničných firiem preto nemajú záujem ísť pracovať do pobočiek v Číne.
      

Okrem nového príplatku Panasonic oznámil, že všetkým svojim pracovníkom zvýši základný plat o 2000 jenov (13,96 eura). Stal sa tak ďalšou z veľkých japonských firiem, ktoré tento týždeň oznámili zvýšenie miezd. Rast základných platov oznámili aj japonské automobilky Toyota, Nissan a Honda. Bolo to prvé zvýšenie od finančnej krízy v roku 2008. Na firmy tlačil najmä japonský premiér Šinzó Abe, ktorý ich vyzýval, aby zvýšili mzdy a prispeli tak k boju vlády proti deflácii a na podporu ekonomiky.
      

(1 EUR = 143,30 JPY)



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona