Japonský minister hospodárstva odstúpil kvôli finančnému škandálu

NETKY.SK • 28 Január 2016, 13:20 • 2 min
Japonský minister hospodárstva odstúpil kvôli finančnému škandálu

TOKIO - Japonský minister hospodárstva Akira Amari dnes oznámil svoju demisiu, aby tak prijal zodpovednosť za finančný škandál, ktorý v súčasnosti otriasa japonskou vládou.

slovakia

left justify in out

Počas tlačovej konferencie naživo vysielanej japonskou televíziou Amari priznal, že skutočne prijal peniaze od istej stavebnej firmy; odmietol však, že by išlo o úplatok. Svojim poradcom totiž údajne zároveň povedal, aby peniaze riadne zaevidovali ako politický príspevok.

 

Amari, ktorý bol jedným z kľúčových ministrov kabinetu premiéra Šinzóa Abeho, odstúpil aj napriek presvedčeniu o svojej nevine. Podľa vlastných slov tak urobil preto, aby škandál nerušil vládu od riešenia dôležitejších, predovšetkým ekonomických problémov krajiny.

 

Premiér Abe sa ospravedlnil verejnosti a povedal, že ho Amariho odstúpenie veľmi mrzí. Zároveň povedal, že jeho pozíciu zaujme bývalý minister životného prostredia Nobuteru Išihara.

 

Korupčný škandál vyplával na povrch minulý týždeň po tom, čo istý časopis odhalil, že Amari a jeho poradcovia prijali najmenej 12 miliónov jenov (okolo 93.000 eur) v hotovosti od nemenovanej stavebnej firmy.

 

Amari zastával post ministra hospodárstva od roku 2012, no v japonskej politike pôsobí už viac ako 20 rokov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies