Japonský ľadoborec zachránil 66 členov austrálskej antarktickej expedície

NETKY.SK • 7 Marec 2016, 18:05 • 2 min
Japonský ľadoborec zachránil 66 členov austrálskej antarktickej expedície

SYDNEY - Ľadoborec japonských námorných síl Širase AGB-5003 zachránil v nedeľu 66 členov austrálskej expedície z Mawsonovej výskumnej stanice v Antarktíde.

slovakia

left justify in out

Oznámila to dnes austrálska vláda, ktorú s odvolaním sa na agentúru Džidži citoval denník The Japan Times.

 

Členovia expedície sa mali pôvodne vrátiť domov na austrálskom ľadoborci Aurora Australis, ten sa však koncom februára poškodil, keď počas snehovej búrky nabehol na plytčinu, kotviac v prístave Horseshoe Harbour neďaleko Mawsonovej stanice, a musel sa kvôli opravám vrátiť do Austrálie.

 

Širase je momentálne na ceste k ďalšej austrálskej výskumnej základni v Antarktíde, vzdialenej približne 2300 kilometrov, kde členov expedície vyloží. Oddelenie pre antarktické záležitosti austrálskeho ministerstva životného prostredia vyjadrilo Tokiu hlboké poďakovanie za poskytnutú pomoc.

 

Mawsonova stanica, založená v roku 1954, je najstaršou austrálskou antarktickou stanicou a zároveň najstaršou nepretržite obývanou stanicou južne od polárneho kruhu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona