Japonský génius vyriešil matematický problém na 500 strán, jeho teórii rozumejú len štyria ľudia na svete

NETKY.SK • 12 Október 2015, 15:58 • 2 min
Japonský génius vyriešil matematický problém na 500 strán, jeho teórii rozumejú len štyria ľudia na svete

KYOTO - Japonskí génius Šiniči Močizuki otriasol matematickým svetom, keď v roku 2012 vydal 500-stranové riešenie k 27 rokov starému problému, s ktorým si nevedeli poradiť mnohé „veľké mozgy“.

slovakia

left justify in out

Močizuki vo svojom riešení k tzv. „hypotéze abc“ vytvoril úplne novú matematickú teóriu. Každý, kto by chcel overiť výsledok jeho práce, by sa najskôr musel celú túto novú teóriu naučiť.  Ako informoval magazín Nature minulý týždeň, ani po troch rokoch od zverejnenia Močizukiho riešenia, ho nikto nie je schopný potvrdiť alebo vyvrátiť. Na svete sú dokopy len štyri matematici, ktorí boli schopní sa cez jeho dôkaz vôbec prelúskať.

 

Močizuki má ako geniálny matematik zvláštne maniere a napriek plynulej angličtine prednáša iba v japončine, pričom odmieta i komunikáciu so zahraničnými médiami. Oxfordská univerzita bude preto v decembri prvým miestom mimo Japonska, kde Močizuki odpovie na otázky o novej teórii cez Skype.

 

ABC hypotézu, ktorú vyvinuli Joseph Oesterle a David Masser, tvorí veľmi jednoduchý vzorec: a + b = c. Teória sa točí okolo toho, čo sa deje s hlavnými členmi rovnice A, B a C. Konkrétne ak tieto tri čísla nemajú žiaden spoločný činiteľ iný ako 1, potom súčin ich rozdielnych prvočiniteľov je skoro vždy väčší ako číslo c. Močizukiho riešenie hypotézy ABC vyvolalo  v matematickej komunite obrovskú diskusiu. Niektorí boli zmätení, iní tvrdili, že jeho teória je nepreukázateľná, pretože ju nie je možné vysvetliť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies