Japonský cisár s rodinou pozdravil na začiatku nového roka národ z balkóna

NETKY.SK • 3 Január 2012, 10:07 • 2 min
Japonský cisár s rodinou pozdravil na začiatku nového roka národ z balkóna

Japonský cisár s rodinou pozdravil na začiatku nového roka národ z balkóna

slovakia

left justify in out

img

Japonský cisár Akihito sprevádzaný cisárovnou Mičiko a svojou rodinou sa dnes ukázal národu z balkóna Imperiálneho paláca. V novoročnom posolstve, ktoré počúvali davy ľudí pred palácom, povedal ťažko skúšanému národu, že zdieľa bolesť ľudí, ktorých životy negatívne ovplyvnili ničivé zemetrasenie a následné cunami ako aj ich nádej na obnovu.
Niektorí zo zhromaždených energicky mávali japonskou zástavou, na ktorej červený kruh na bielom pozadí symbolizuje stúpajúce slnko.
Akihito povedal, že cíti zármutok za tými, ktorí zomreli pri zemetrasení a cunami z 11. marca, ako aj žiaľ tých, ktorí boli po j jadrovej havárii nútení opustiť svoje domovy.
Uplynulý rok bol naozaj bolestný, povedal cisár. A vyjadril nádej, že tento rok bude aspoň trocha dobrý. "Dúfam, že srdcia ľudí budú vždy s postihnutými a že všetci vytrvajú a budú spoločne pracovať, aby vybudovali jasnejší zajtrajšok," povedal Akihito.
Cisár nemá žiadne politické právomoci. Je však považovaný za symbol národa, na rozdiel od svojho otca, vojnového cisára Hirohita, ktorý bol uctievaný ako božstvo.

Zdroj: TASR/Associated Press



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies