Japonský cisár navštívil nového thajského kráľa a vzdal poctu jeho predchodcovi

NETKY.SK • 5 Marec 2017, 18:46 • 2 min
Japonský cisár navštívil nového thajského kráľa a vzdal poctu jeho predchodcovi

BANGKOK - Japonský cisár Akihito dnes v Thajsku, kam pricestoval po týždennej návšteve Vietnamu, vzdal poctu zosnulému thajskému kráľovi Pchúmipchónovi Adundétovi a navštívil jeho nástupcu, kráľa Rámu X.

slovakia

left justify in out

Cisár je prvou zahraničnou hlavou štátu, ktorú prijal nový, 64-ročný thajský kráľ odkedy v októbri vystriedal na tróne svojho všeobecne milovaného otca.

 

Cisár sprevádzaný cisárovnou Mičiko navštívil Veľký palác v Bangkoku, kde si uctil zosnulého kráľa položením venca a podpisom do kondolenčnej knihy. Následne navštívil v thajskej metropole v paláci Amporn súčasného kráľa.

 

Obe kráľovské rodiny udržiavajú vzťahy už 130 rokov od čias kráľa Rámu V. Obe patria medzi niekoľko málo monarchií v Ázii, ktoré dlhé roky bez prerušenia.

 

Thajska sa historicky najmenej dotkla japonská okupácia počas druhej svetovej vojny, v dôsledku čoho má lepšie vzťahy s Tokiom ako iné ázijské národy, napríklad Filipíny či Južná Kórea.

 

Japonský cisársky pár pricestoval do Thajska súkromne pri návrate z týždňovej oficiálnej návštevy Vietnamu, ktorá je považovaná za pokus Japonska zabrániť čínskej expanzii v Ázii.

 

Vojenský prevrat v Thajsku v roku 2014 oslabil tradične blízky vzťah krajiny s USA a viedol k jej zblíženiu s Čínou.

 

Japonský cisársky pár odcestuje po prenocovaní v Thajsku v pondelok domov do Tokia.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies