Japonský cisár Akihito chce v najbližších rokoch abdikovať, korunu podá ďalej

NETKY.SK • 13 Júl 2016, 13:29 • 2 min
Japonský cisár Akihito chce v najbližších rokoch abdikovať, korunu podá ďalej

TOKIO - Japonský cisár Akihito oznámil svojim najbližším spolupracovníkom, že v priebehu niekoľkých rokov abdikuje a korunu odovzdá následníkovi trónu Naruhitovi. Informovala o tom dnes televízia NHK.

slovakia

left justify in out

Zdroje z prostredia cisárskeho paláca uviedli, že 82-ročný Akihito, ktorý Japonsku vládne už 25 rokov, má v úmysle abdikovať skôr, ako bude príliš slabý na to, aby mohol vykonávať svoje povinnosti. Podľa nemenovaného zdroja cisár už o úmysle odstúpiť informoval aj svoju rodinu.


Akihito je v súčasnosti jediným panovníkom na svete s titulom cisár a zároveň prvým japonským vládcom, ktorý nie je považovaný za božského. Akihitov otec sa v deklarácii z roku 1946 vzdal výsady, že jeho moc pochádza od Boha.


Akihito je 125. japonským panovníkom v tradičnom počítaní nástupníctva cisárov. Cisárom sa stal 7. januára 1989 po úmrtí svojho otca cisára Hirohita. Oficiálny obrad sa v cisárskom paláci v centre Tokia uskutočnil 12. novembra 1990 po uplynutí stanoveného obdobia oplakávania smrti predošlého vládcu.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona