Japonský cisár Akihito abdikuje: Na trón nastúpi jeho syn princ Naruhito

NETKY.SK • 9 Jún 2017, 07:37 • 2 min
Japonský cisár Akihito abdikuje: Na trón nastúpi jeho syn princ Naruhito

TOKIO - Japonský parlament schválil zákon, ktorý umožní súčasnému cisárovi Akihitovi abdikovať.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom BBC. Dolná komora návrh zákona odsúhlasila už minulý týždeň a dnes prešiel aj hlasovaním hornej komory.

Osemdesiattriročný Akihito, ktorý sa vlani vyjadril, že mu jeho vek a zdravie komplikujú vykonávanie oficiálnych povinností, tak urobí ako prvý japonský cisár po 200 rokoch. Súčasný zákon mu neumožňoval odstúpiť.

Vláda teraz začne proces prípravy abdikácie, ku ktorej by malo dôjsť koncom roka 2018. Na trón po nej okamžite nastúpi cisárov 57-ročný syn, korunný princ Naruhito. Nový zákon však neumožní abdikáciu jemu ani jeho nasledovníkom. Platí totiž len pre jeho otca. Vláda ešte musí stanoviť dátum abdikácie, no podľa zákona sa tak musí stať do troch rokov odkedy zákon vstúpi do platnosti.

 

Akihito, ktorý má už za sebou operáciu srdca aj liečbu rakoviny prostaty, je na tróne od smrti jeho otca Hirohita v roku 1989.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies