Japonsku sa darí v boji s defláciou, inflácia je najvyššia za 5 rokov

NETKY.SK • 27 September 2013, 10:43 • 2 min
Japonsku sa darí v boji s defláciou, inflácia je najvyššia za 5 rokov

TOKIO - Monetárne stimuly japonskej centrálnej banky (Bank of Japan, BoJ) majú zatiaľ želaný efekt. Inflácia v Japonsku sa zrýchlila na takmer 5-ročné maximum. Informovali o tom agentúry DPA a RTTNews.

slovakia

left justify in out

Jadrový index spotrebiteľských cien sa v auguste medziročne zvýšil o 0,8 %, uviedlo japonské ministerstvo pre vnútorné záležitosti a komunikáciu. To signalizuje, že zatiaľ funguje súčasná hospodárska a menová politika boja s defláciou, ktorá dlhé roky sužovala japonskú ekonomiku. V júli jadrová inflácia dosiahla 0,7 % a experti počítali, že toto tempo si udrží aj v auguste.

Celkovo sa spotrebiteľské ceny v auguste v porovnaní s rovnakým obdobím vlani zvýšili o 0,9 %. To je najviac od novembra 2008. Mnohí experti sú však skeptickí, či BoJ dokáže trvale zvýšiť medziročnú infláciu až na 2 % a vyviesť krajinu z deflácie. Príčinou časti nárastu cien sú totiž faktory, ktoré sú mimo Japonska. Hlavným dôvodom zdraženia je kombinácia vyšších cien energií a oslabenia jenu. Analytici očakávali v auguste zvýšenie spotrebiteľských cien o 0,8 % po 0,7-% náraste v júli.

Ceny palív v auguste 2013 medziročne vyskočili o 6 % a telekomunikácií a dopravy o 3,1 %. Oblečenie zdraželo o 0,8 % a náklady na potraviny a vzdelanie sa zvýšili o 0,5 %. Ceny nábytku naopak klesli o 1,7 %, rekreácií o 0,8 % a bývania o 0,4 %.

Medzimesačne sa celkový index spotrebiteľských cien rovnako ako jadrový index zvýšili o 0,3 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies