Japonsko: Zvýšili stupeň závažnosti havárie v elektrárni Fukušima-I

NETKY.SK • 18 Marec 2011, 11:53 • 2 min
Japonsko: Zvýšili stupeň závažnosti havárie v elektrárni Fukušima-I

Japonsko: Zvýšili stupeň závažnosti havárie v elektrárni Fukušima-I

slovakia

left justify in out

img

Japonsko zvýšilo stupeň závažnosti havárie v jadrovej elektrárni Fukušima-I. Informovala o tom dnes Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE).
      Závažnosť havárie bola zvýšená zo štvrtého na piaty stupeň sedemstupňovej Medzinárodnej stupnice jadrových udalostí (INES). Štvrtý stupeň znamená haváriu v jadrovom zariadení s lokálnymi účinkami, pričom piaty haváriu s účinkom na širšie okolie.
K dnešnému dňu si zemetrasenie a cunami z 11. marca vyžiadali v severovýchodnom Japonsku 6539 mŕtvych, 10.354 ľudí je stále nezvestných. Oznámila to televízia NHK s odvolaním sa na políciu.
      Táto prírodná katastrofa tak počtom obetí prekonala zemetrasenie, ktoré v roku 1995 zničilo mesto Kóbe a zahynulo pri ňom 6434 osôb.
      V prefektúre Mijagi je oficiálne potvrdených 3860 mŕtvych a 2252 nezvestných. Prefektúra Iwata potvrdila 2040 mŕtvych a 4253 ľudí nezvestných.
      V prefektúre Fukušima zatiaľ evidujú 583 mŕtvych a 3844 nezvestných. Úrady prefektúry Aomori potvrdili tri obete, z prefektúr Jamagata a Hokkaidó hlásili po jednej obeti. V regióne Kanto evidujú 32 obetí.
Dnešné opätovné snahy ochladiť ohrozený reaktor č. 3 v poškodenej japonskej jadrovej elektrárni Fukušima-I boli zrejme úspešné. Informoval o tom hovorca japonskej vlády Jukio Edano.
      Japonská televízia ukázala tiež hovorcu armády, ktorý povedal: "Trafili sme cieľ".
      Od popoludnia miestneho času začali dnes znova ostrekovať vodnými delami reaktorový blok č. 3 s cieľom ochladiť ho a zabrániť roztaveniu jadra, ako aj dostať vodu do prehriatych zásobníkov s použitým palivom. V elektrárni po ničivom zemetrasení a cunami z minulého piatka došlo k zlyhaniu chladiacich systémov.
      Pracovníci prevádzkovateľskej spoločnosti TEPCO medzitým pracovali na obnovení dodávky elektriny do prvých dvoch blokov. Dúfajú, že chladiace systémy budú môcť na sieť napojiť v sobotu.
      Po reaktoroch č. 3 a 4, ktoré sú bezpečnostnou prioritou, by mali začať ostrekovať vodou aj reaktor č. 1, kde situácia nebola natoľko dramatická, no mohlo by to zabrániť ďalšej kríze, uviedol hovorca vlády. Informoval tiež, že postupne sa zvyšujú teploty aj v reaktoroch č. 5 a 6, ktoré však nie sú bezprostredne ohrozené.
Šéf amerického úradu pre jadrovú bezpečnosť vo štvrtok uviedol, že zastavenie prehrievania palivových tyčí v japonskej elektrárni Fukušima-I by mohlo trvať celé týždne.
      "Vyžiada si určitý čas, možno týždne, kým napokon odvediete väčšinu tepla z reaktorov a potom z nádrží s použitým palivom," povedal predseda americkej Jadrovej regulačnej komisie Gregory Jaczko na tlačovej konferencii v Bielom dome.

Zdroj: TASR/DPA, Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies