Japonsko zverejnilo plán na ochranu svojich záujmov pred expanziou Číny

NETKY.SK • 7 Apríl 2017, 14:49 • 2 min
Japonsko zverejnilo plán na ochranu svojich záujmov pred expanziou Číny

TOKIO - Japonská vláda zverejnila dnes plán na ochranu svojich záujmov na 148 neobývaných ostrovoch, ktorým chce brániť Číne v jej expanzii na mori. Informovala o tom dnes agentúra Kjódó s odvolaním sa na vyhlásenie japonského premiéra Šinzóa Abeho na zasadnutí vlády.

slovakia

left justify in out

Abe podľa denníka The Japan Times uviedol, že situácia na mori okolo Japonska sa čoraz viac zhoršuje. Problém spočíva v tom, že Čína nie je ochotná ustúpiť v spore, ktorý má s Japonskom vo Východočínskom mori, a rozvíja svoje aktivity aj v Juhočínskom mori, čo vyvoláva znepokojenie aj ďalších krajín regiónu i Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN). Plán japonskej vlády vychádza zo zákona o ochrane ostrovov, ktorý platí od minulého týždňa.

 

Zákon predpokladá rozvoj neobývaných ostrovov tým, že na nich vznikne infraštruktúra v podobe výstavby úradných alebo prístavných objektov. Týka sa to ostrovov Sado v prefektúre Niigata a ostrovov Oki patriacich pod prefektúru Šimane v Japonskom mori.

 

Tokijská vláda registruje ako vlastníctvo Japonska celkovo 273 neobývaných ostrovov. Do tohto zoznamu nepatria dve skupiny sporných ostrovov, ktoré Japonsko nemá pod kontrolou, ale robí si na ne nárok: ide o štyri Ruskom spravované Kurilské ostrovy a ostrovčeky v Japonskom mori kontrolované Južnou Kóreou.

 

Avšak pod kontrolou Japonska sú strategicky významné ostrovy Senkaku vo Východočínskom mori, ktoré japonská vláda kúpila v roku 2012 od súkromného vlastníka. Nárok na ne si robia Čína i Taiwan.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona