Japonsko zvažuje ústavnú zmenu, ktorá by umožnila abdikáciu cisára

NETKY.SK • 11 Január 2017, 10:29 • 2 min
Japonsko zvažuje ústavnú zmenu, ktorá by umožnila abdikáciu cisára

TOKIO - Japonsko zvažuje ústavné zmeny, na základe ktorých by mohol cisár Akihito koncom roku 2018 abdikovať. Jeho syn, 56-ročný korunný princ Naruhito, by tak mohol nastúpiť na trón 1. januára 2019.

slovakia

left justify in out

Cisár, ktorý má 83 rokov, vlani v auguste naznačil, že by mohol odstúpiť. Uviedol, že vek by mu mohol brániť v plnení štátnických povinností. Za posledných 200 rokov neabdikoval žiadny japonský cisár a súčasná legislatíva to nepovoľuje.

Skôr než nastálo zmeniť ústavu pre účely cisárskej abdikácie pripadá do úvahy jednorazová výnimka, informovali dnes miestne médiá s odvolením sa na vládne zdroje. Naruhito je najstarším synom Akihita a cisárovnej Mičiko.

Uvažuje sa tiež o možnosti, aby sa na takzvaný chryzantémový trón mohli dostať i ženy - táto alternatíva má podporu verejnosti, všíma si stanica BBC.

Poradný výbor japonského premiéra Šinzóa Abeho sa legislatívnou zmenou zaoberá od októbra, pozmeňujúci návrh by mal byť predložený najneskôr v máji. Akihito, ktorého trápia zdravotné problémy, je na tróne od roku 1989.




 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies