Japonsko zvažuje odparovanie kontaminovanej vody z elektrárne vo Fukušime

NETKY.SK • 8 Apríl 2015, 14:17 • 2 min
Japonsko zvažuje odparovanie kontaminovanej vody z elektrárne vo Fukušime

TOKIO - Japonsko zvažuje odparovanie, prípadne podzemné skladovanie rádioaktivitou kontaminovanej vody z poškodenej jadrovej elektrárne Fukušima namiesto toho, aby ju vypustili do oceánu. Pre agentúru Reuters to dnes uviedol predstaviteľ firmy Tokyo Electric Power (TEPCO), ktorá elektráreň prevádzkuje.

slovakia

left justify in out

Odstránenie státisícov ton vody s obsahom trícia - relatívne neškodného rádioaktívneho izotopu, predstavuje podľa Reuters jeden z mnohých problémov, ktorým čelí firma TEPCO v súvislosti s likvidovaním škôd po havárii elektrárne Fukušima.
     

Firma TEPCO by chcela vypustiť kontaminovanú vodu do oceánu, podobne ako k tomu dochádza v mnohých funkčných jadrových elektrárňach na svete. Jej predstaviteľom sa nedarí získať súhlas od tamojších rybárov, ktorí sa obávajú dopadu tohto kroku na dôveru spotrebiteľov. 
     

Metódu odparovania kontaminovanej vody využili aj v prípade havárie jadrovej elektrárne Three Mile Island pri americkom meste Harrisburg v štáte Pennsylvánia, ku ktorej došlo 28. marca 1979.
     

Externý poradca firmy TEPCO Dale Klein však minulý týždeň pre Reuters uviedol, že americká elektráreň Three Mile Island musela po havárii zlikvidovať oveľa menšie množstvo rádioaktívnej vody.
     

"(Vo Fukušime) majú obrovské množstvo vody, takže ju nemôžu odpariť tak, ako v prípade elektrárne Three Mile Island," uviedol Klein.
     

"Ak by to spravili, voda by sa odparila, dostala by sa nad oceán, kondenzovala by a spadla by naspäť vo forme dažďa. Nejde o žiadne bezpečnostné zlepšenie," dodal poradca.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies