Japonsko zhabalo novinárovi pas, aby mu zabránilo odcestovať do Sýrie

NETKY.SK • 8 Február 2015, 15:54 • 2 min
Japonsko zhabalo novinárovi pas, aby mu zabránilo odcestovať do Sýrie

TOKIO - Skonfiškovaním cestovného pasu Japonsko zabránilo fotografovi na voľnej nohe, aby odcestoval do Sýrie.

slovakia

left justify in out

Stalo sa tak týždeň po tom, ako extrémistická organizácia Islamský štát (IS) popravila druhého japonského rukojemníka. 
      

Japonské ministerstvo zahraničných vecí informovalo, že proti fotografovi Juičimu Sudžimotovi v sobotu zakročilo v súlade s právnym predpisom, ktorý umožňuje skonfiškovať občanovi pas v záujme ochrany jeho života. Informovala o tom agentúra Kjódó.
      

Fotograf uviedol, že 27. januára chcel odcestovať z Japonska do Sýrie, aby tam nasnímal život v utečeneckých táboroch. Spresnil, že nemal v úmysle ísť do oblastí, ktoré dobyl IS. 
      

V rozhovore pre agentúru Kjódó Sudžimoto uviedol, že celý čas pobytu v Sýrii by dbal o svoju bezpečnosť a ak by cítil ohrozenie, ihneď by sa stiahol. "Mojou prácou je prežiť a podať svedectvo," uviedol. Zhabanie svojho pasu označil za poburujúce a dodal, že štát tak pripravuje občanov o ich práva.
      

Japonské ministerstvo zahraničných vecí pristúpilo k zhabaniu fotografovho pasu po tom, ako IS minulý týždeň prostredníctvom videoposolstva oznámila, že zabila japonského novinára Kendžiho Gota. IS sa prihlásil aj k zodpovednosti za zabitie ďalšieho japonského rukojemníka Harunu Jukawu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies