Japonsko zasiahol tajfún Man-Ji, preženie sa aj Tokiom a prefektúrou Fukušima

NETKY.SK • 16 September 2013, 06:21 • 2 min
Japonsko zasiahol tajfún Man-Ji, preženie sa aj Tokiom a prefektúrou Fukušima

TOKIO - K Japonsku dorazil v nedeľu tajfún Man-Ji, ktorý dnes ráno miestneho času zasiahne Tokio a v priebehu dňa i prefektúru Fukušima, kde sa nachádza poškodená jadrová elektráreň. Jeho výbežky už priniesli do mnohých oblastí výdatné dažde a silný vietor, informovala Japonská meteorologická agentúra.

slovakia

left justify in out

Man-Ji, 18. tajfún sezóny, udrel na pevninu v strednej časti Japonska v oblasti mesta Tojohaši okolo 08.00 h miestneho času (polnoc SELČ). Meteorológovia varovali obyvateľov v západnom, strednom a východnom Japonsku pred záplavami, zosuvmi pôdy a vysokými vlnami.

V strednom a západnom Japonsku dnes ráno dočasne pozastavili premávku vysokorýchlostných vlakov, zrušených bolo aj viac ako 250 letov. Tajfún Man-Ji sa pohybuje na sever až severovýchod rýchlosťou 45 kilometrov za hodinu. Sprevádza ho vietor s rýchlosťou 108 kilometrov za hodinu, v nárazoch až 162 kilometrov za hodinu.

V regiónoch Tókai a Kantó, vrátane Tokia, by mohlo spadnúť až do 300 milimetrov zrážok. V areáli poškodenej jadrovej elektrárne Fukušima-I sa podľa televízie NHK pripravili na príchod tajfúnu  pracovníci spoločnosti TEPCO. Okrem iného posilnili hliadky, aby zabránili vniknutiu vody do suterénu turbínových budov a podzemných tunelov, kde sa nahromadila vysoko kontaminovaná voda.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies