Japonsko začalo lov veľrýb pri svojom severovýchodnom pobreží

NETKY.SK • 10 Apríl 2015, 09:38 • 2 min
Japonsko začalo lov veľrýb pri svojom severovýchodnom pobreží

TOKIO - Flotila japonských veľrybárskych lodí sa dnes vydala na "výskumný" lov vráskavcov vo vodách pri severovýchodnom pobreží Japonska.

slovakia

left justify in out

Lov, oficiálne zastrešený potrebami vedeckého výskumu, má prebiehať v okruhu 90 kilometrov od prístavného mesta Išinomaki. Veľrybári by mali vo vodách Tichého oceánu uloviť do konca mája až do 51 vráskavcov minke, najmenšieho druhu vráskavcov.

 

Šéf neziskovej organizácie stojacej za celou akciou vyjadril nádej, že veľrybárska výprava bude úspešná a prispeje k obnoveniu komerčného rybolovu. Flotila má oficiálne skúmať vplyv vráskavcov na populácie rýb v pobrežných vodách, približuje agentúra DPA.

 

Komerčný lov veľrýb je globálne zakázaný od roku 1986. Napriek tomu však v love pokračovali okrem Japonska aj Island a Nórsko. Japonsko tak robilo pod zámienkou vedeckého výskumu, avšak Tokio sa netajilo tým, že mäso zo zabitých veľrýb sa predáva na konzumáciu.

 

Medzinárodný súdny dvor pred rokom Japonsku nariadil, aby ukončilo "výskumný" lov veľrýb v Južnom (Antarktickom) oceáne. Japonsko reagovalo obmedzením lovného programu, ktorý však napriek verdiktu úplne nezrušilo.

 

Japonská vláda schválila v uplynulých rokoch ulovenie približne 900 veľrýb za jednu sezónu. Keďže najmä ochranári bránili japonským veľrybárom v práci, v sezóne 2013/2014 ulovili len 251 vráskavcov minke.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona