Japonsko vyšle vojenskú záchrannú misiu do Južného Sudánu

NETKY.SK • 15 November 2016, 09:58 • 2 min
Japonsko vyšle vojenskú záchrannú misiu do Južného Sudánu

TOKIO - Japonská vláda dnes schválila vyslanie vojenskej záchrannej misie do Južného Sudánu, ktorej úlohou bude chrániť pracovníkov OSN.

slovakia

left justify in out

Vojaci japonských ozbrojených síl v nepokojnom Južnom Sudáne pôsobia už od roku 2012 a v rámci mierovej misie OSN (UNMISS) sa podieľajú na budovaní tamojšej infraštruktúry. Na základe doterajšieho mandátu mohli zbrane používať výhradne sebaobranu.

 

Nový mandát umožní členom japonského kontingentu zaisťovať ochranu ohrozeného personálu OSN a pracovníkov mimovládnych organizácií. Japonci budú môcť pri plnení takýchto úloh odstrašovať útočníkov varovnými výstrelmi a dokonca opätovať paľbu.

 

Rozšírený mandát sa bude vzťahovať na ďalšiu rotáciu japonských vojakov, ktorí budú pôsobiť v Južnom Sudáne od 20. novembra.

 

Rozšírenie mandátu japonského kontingentu v Južnom Sudáne, ktorý má v súčasnosti 350 vojakov, je prvou praktickou aplikáciou kontroverznej zmeny obrannej politiky krajiny; tú schválil japonský parlament v roku 2015. Nová koncepcia umožňuje výraznejšie zapojenie Japonska do medzinárodných mierotvorných misií i nasadzovanie vojakov na obranu spojencov v zahraničí.

 

Podľa kritikov sú tieto zmeny v rozpore s pacifistickou ústavou krajiny, zavedenej po druhej svetovej vojne, a mohli by Japonsko zatiahnuť do konfliktov vo svete.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies