Japonsko vynieslo do vesmíru fotografickú družicu tajných služieb

NETKY.SK • 26 Marec 2015, 11:34 • 2 min
Japonsko vynieslo do vesmíru fotografickú družicu tajných služieb

TOKIO - Japonsko dnes úspešne umiestnilo na obežnú dráhu Zeme fotografickú družicu, ktorá bude slúžiť tajným službám a bezpečnostným úradom. Zariadenie, vývoj ktorého stál v prepočte 247,6 milióna eur, vyniesla do vesmíru raketa H-IIA.

slovakia

left justify in out

Družica nahradí jedno z dvoch optických zariadení, ktoré Japonsko umiestnilo na obežnú dráhu Zeme v roku 2009, pričom sa očakáva, že bude dosahovať ešte lepšie výsledky. Predchádzajúca družica dokázala rozpoznať objekty s veľkosťou iba 60 centimetrov, tvrdí vesmírna agentúra JAXA.

 

Okrem dvojice optických družíc disponuje Tokio aj jednou radarovou družicou. Vlani tieto zariadenia vyhotovili fotografie podozrivých čínskych plavidiel, ktoré vykonávali ilegálny zber koralov neďaleko Boninských ostrovov, nachádzajúcich sa 1000 kilometrov južne od Tokia.

 

Tokio spustilo program zhromažďovania družicových záberov po tom, ako Severná Kórea v roku 1998 uskutočnila testy balistických striel. Materiály získané takýmto spôsobom budú na základe kontroverzného zákona, ktorý vstúpil do platnosti vlani v decembri, vyhlásené za štátne tajomstvo.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies