Japonsko vyjadrilo poľutovanie nad plánmi Ruska rozmiestniť na Kurilách rakety

NETKY.SK • 2 Marec 2011, 12:37 • 2 min
Japonsko vyjadrilo poľutovanie nad plánmi Ruska rozmiestniť na Kurilách rakety

Japonsko vyjadrilo poľutovanie nad plánmi Ruska rozmiestniť na Kurilách rakety

slovakia

left justify in out

img

Japonsko dnes označilo plány Ruska posilniť svoju vojenskú prítomnosť na sporných Kurilských ostrovoch za "poľutovaniahodné".
      "Posilňovanie ruskej vojenskej prítomnosti na severných ostrovoch ide proti nášmu postoju a je veľmi poľutovaniahodné," povedal na tlačovej konferencii hlavný tajomník vlády Jukio Edano. Reagoval na utorňajšiu správu ruských médií, podľa ktorej Rusko vyzbrojí riedko osídlené ostrovy protilodnými raketovými strelami a útočnými vrtuľníkmi.
      Zvrchovanosť štyroch ostrovov, nazývaných v Japonsku Severnými územiami a v Rusku Južné Kurily, je sústavným zdrojom vzájomných sporov, odkedy sovietska armáda obsadila ostrovy na konci druhej svetovej vojny. Rusko-japonské vzťahy sa prudko zhoršili po tom, ako v novembri sporné ostrovy navštívil ruský prezident Dmitrij Medvedev, ako vôbec prvý šéf Kremľa. Japonský premiér Naoto Kan označil túto návštevu minulý mesiac za "neodpustiteľnú urážku".
      O bilaterálnych vzťahoch a možnej regionálnej spolupráci dnes v Tokiu rokovali prví námestníci ministrov zahraničných vecí oboch krajín, Keničiro Sasae a jeho ruský partner Andrej Denisov. Japonské ministerstvo odmietlo uviesť podrobnosti ich stretnutia, ktoré je prvým takýmto dialógom po roku. Informovalo iba, že sa v zásade dohodli na tom, že ďalšie kolo rokovaní sa uskutoční v Moskve.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona