Japonsko vydalo nové bezpečnostné pravidlá pre športovcov počas OH

NETKY.SK • 29 Apríl 2021, 08:33 • 2 min
Japonsko vydalo nové bezpečnostné pravidlá pre športovcov počas OH

TOKIO - Na športovcov a ich sprievod čaká počas olympijských a paralympijských hier v japonskom Tokiu testovanie na dennej báze. Také je hlavné opatrenie organizátorov OH a PH v súvislosti s pretrvávajúcou pandémiou ochorenia COVID-19.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z najnovších predpisov, ktoré v stredu zverejnil Medzinárodný olympijský výbor (MOV). Tzv. Playbook obsahuje detailnejšie opatrenia v porovnaní s predchádzajúcim manuálom z februára.


"Tokio a Japonsko prijali neskutočnú výzvu hostiť odložené olympijské a paralympijské hry. Ďakujeme im za skvelú prácu a chápeme, akú zodpovednosť prijali. Základom bude, aby všetci účastníci podujatí zostali v bezpečí rovnako ako obyvatelia Japonska. Práve preto sme pripravili tento Playbook," uviedol v stredu prezident MOV Thomas Bach.

 

img

 

Už v piatok by MOV mala prezentovať podobný súpis predpisov pre národné federácie, vysielateľov, novinárov a marketingových partnerov. Počas ďalšieho týždňa príde na rad aj Olympijská rodina a pracovné sily.

 

Testovanie (2+1)
Tesne pred letom do Japonska sa všetci zahraniční účastníci musia podrobiť dvom testom na prítomnosť koronavírus a ďalší ich čaká hneď po príchode do "krajiny vychádzajúceho slnka". Novinkou je aj to, že po príchode do Japonska už športovcov nečaká povinná karanténa na dva týždne, budú sa tak môcť pripravovať na svoje súťaže.

 

img

 

Základné pravidlá 
Kým športovci a realizačné tímy budú podstupovať testy denne, ďalšie osoby spojené s OH a PH po prílete do Japonska počas prvých troch dní a potom v závislosti od ich pracovného zamerania a kontaktu so športovcami. Organizátori tiež nariaďujú všetkým účastníkom OH a PH bezvýhradne držať sa aktivitám spojených s dôvodom ich návštevy Tokia a počas úvodných dvoch týždňov v Japonsku od ostatných účastníkov hier a obyvateľov Japonska dodržiavať rozostup minimálne jeden meter.

 

Transport osôb bude povolený len vozidlami na to určenými, používanie verejnej dopravy bude zakázané. Podobné obmedzenia budú platiť aj pri stravovaní, konzumácia jedla bude povolená len v priestoroch na to vyhradených - špeciálnych jedálňach na športoviskách, v pridelených hoteloch a vo vlastných hotelových izbách.

 

img

 

Účasť zahraničných fanúšikov stále nejasná 
Japonskí organizátori budú aj ďalej pracovať na dopĺňaní spomenutých manuálov a ich definitívna verzia by mala byť známa v júni. Dovtedy padne aj verdikt o tom, či sa v hľadiskách jednotlivých športovísk objaví aj obmedzený počet domácich fanúšikov. Už skôr padla definitíva, že priaznivci zo zahraničia nemôžu navštíviť OH a PH v Tokiu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona