Japonsko: V prevádzke je už iba jeden z 54 jadrových reaktorov

NETKY.SK • 26 Marec 2012, 06:58 • 2 min
Japonsko: V prevádzke je už iba jeden z 54 jadrových reaktorov

Japonsko V prevádzke je už iba jeden z 54 jadrových reaktorov - Politika Iba jeden z 54 komerčných jadrových reaktorov je po dnešku v prevádzke v Japonsku. tátna spoločnosť Tokyo Electric Power Company (TEPCO) dnes odstavila z dôvodu údržby svoj posledný

slovakia

left justify in out

img

Iba jeden z 54 komerčných jadrových reaktorov je po dnešku v prevádzke v Japonsku. Štátna spoločnosť Tokyo Electric Power Company (TEPCO) dnes odstavila z dôvodu údržby svoj posledný funkčný reaktor, informovala tlačová agentúra Kjodo.
      Odstavenie reaktora č. 6 v elektrárni Kašiwazaki-Kariwa, ktorá má celkom sedem blokov a nachádza sa v prefektúre Niigata na pobreží Japonského mora, zvýšilo obavy z nedostatku elektriny v letných mesiacoch, keď je dopyt najväčší v dôsledku masového používania klimatizácií v horúcich dňoch. 
      Jediným funkčným jadrovým reaktorom v Japonsku zostáva blok č. 3 v elektrárni pri dedine Tomari na ostrove Hokkaido, ktorú prevádzkuje spoločnosť Hokkaido Electric Power. Ten odstavia do začiatku mája z dôvodu rutinnej prehliadky.
      Pred vlaňajšou katastrofou v elektrárni Fukušima-I, patriacej spoločnosti TEPCO, vyrábali japonské jadrové elektrárne takmer jednu tretinu elektrickej energie. Každých 13 mesiacov podstupovali pravidelné kontroly. Žiadny reaktor však po fukušimskej katastrofe neabsolvoval tzv. záťažové testy, ktoré majú preveriť schopnosť jadrových elektrární odolať silným zemetraseniam a cunami, a nebol opäť uvedený do prevádzky.
      Kedy budú všetky jadrové reaktory opäť napojené na sieť, zatiaľ nie je známe. Japonská vláda tak chce urobiť čo najskôr po vykonaní záťažových testov, naráža však na silný odpor verejnosti.
      Premiér Jošihiko Noda prisľúbil znížiť závislosť Japonska od jadrovej energie a v lete plánuje zverejniť novú energetickú politiku. Dovtedy musí Japonsko využívať fosílne palivá a firmy sú nutné znižovať spotrebu elektriny.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona