Japonsko uvalilo na Severnú Kóreu ďalšie sankcie v reakcii na skúšku rakety

NETKY.SK • 10 Február 2016, 12:03 • 2 min
Japonsko uvalilo na Severnú Kóreu ďalšie sankcie v reakcii na skúšku rakety

SOUL - Japonsko sa rozhodlo uvaliť nové sankcie na Severnú Kóreu v reakcii na nedeľňajšie odpálenie rakety, ktorá vyniesla na obežnú dráhu okolo Zeme družicu na prieskum Zeme. Oznámil to dnes hovorca japonskej vlády Jošihide Suga, ktorého citovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Suga na tlačovej konferencii uviedol, že medzi odvetnými opatreniami má byť aj obmedzenie finančných transakcií medzi Japonskom a KĽDR. Navrhované sankcie však musí ešte oficiálne schváliť japonská vláda i parlament.


Podľa japonskej televízie NHK Tokio v rámci nových sankcií zvažuje zákaz vstupu severokórejských lodí do japonských prístavov. Zákaz by sa mohol vzťahovať aj na humanitárne plavby a lode tretích krajín, ktoré navštívili KĽDR.


Japonsko tiež pravdepodobne rozšíri aj zoznam spoločností a osôb, ktoré budú čeliť zmrazeniu vkladov. Vypustenie rakety s družicou vyvolalo ostrú kritiku medzinárodného spoločenstva, ktoré tento krok Severnej Kórey označilo za provokáciu, dôrazne ho odsúdilo a považuje ho za zastierací manéver skúšky balistickej rakety.


Tokio zmiernilo svoje sankcie voči Pchjongjangu pred dvoma rokmi výmenou za prísľub obnovenia vyšetrovania osudov japonských občanov unesených pred desaťročiami do KĽDR. V dôsledku najnovšieho vývoja na Kórejskom polostrove v nedeľu mimoriadne zasadla Bezpečnostná rada OSN, ktorá rozhodne odsúdila najnovšie kroky KĽDR a avizovala sprísnenie sankcií voči severokórejskému režimu.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona