Japonsko: Úrady vyzvali na evakuáciu vyše milióna ľudí, blíži sa tajfún Roke

NETKY.SK • 20 September 2011, 23:05 • 2 min
Japonsko: Úrady vyzvali na evakuáciu vyše milióna ľudí, blíži sa tajfún Roke

Japonsko: Úrady vyzvali na evakuáciu vyše milióna ľudí, blíži sa tajfún Roke

slovakia

left justify in out

img

Tisícom ľudí v strednom Japonsku dnes úrady odporučili evakuáciu, keďže ku krajine sa priblížil silný tajfún Roke a priniesol husté lejaky. Po povodniach sú nezvestní dvaja ľudia.
Podľa televízie NHK úrady nariadili alebo odporučili evakuáciu pre približne 1,3 milióna ľudí, vrátane 80.000 v meste Nagoja v priemyselnej prefektúre Aiči.
Oko tajfúnu Roke sa o 15.00 h miestneho času (08.00 h SELČ) nachádzalo 190 kilometrov juhovýchodne od juhojaponského ostrova Tanegašima a pohybovalo sa severovýchodne rýchlosťou 15 kilometrov za hodinu. Informoval o tom japonský Meteorologický úrad.
"Hustý lejak v Aiči spôsobuje, že niektoré rieky sa vylievajú. Chcel by som požiadať ľudí, aby si dávali čo najväčší pozor na prípadné katastrofy zapríčinené prívalovým dažďom, silným vetrom a vysokými vlnami," uviedol predstaviteľ meteorologického úradu na tlačovej konferencii.
Tajfún by mohol dosiahnuť hlavné mesto Tokio v stredu popoludní miestneho času.
Tajfún Roke nasleduje po tropickej búrke Talas, ktorá si začiatkom tohto mesiaca vyžiadala v západnom Japonsku približne 100 mŕtvych alebo nezvestných.
Spoločnosť Tokyo Electric Power Co. uviedla, že tropická búrka Talas nespôsobila žiadne škody na jadrovej elektrárni Fukušima I., kde chladiace systémy reaktora vyradilo z prevádzky zemetrasenie z 11. marca a následné prívalové vlny cunami. Vyvolalo to obrovskú jadrovú krízu, keďže zo zariadenia začala unikať radiácia. Túto atómovú elektráreň, 240 kilometrov severne od Tokia, búrka Talas nijako nepoškodila.

Zdroj: TASR/Reuters, AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies