Japonsko ulovilo ďalších 30 veľrýb, nerešpektuje medzinárodné zákazy

NETKY.SK • 13 Jún 2014, 19:01 • 2 min
Japonsko ulovilo ďalších 30 veľrýb, nerešpektuje medzinárodné zákazy

TOKIO - Japonsko ulovilo 30 veľrýb pri svojom severnom pobreží. Ide o prvý výlov uskutočnený týmto východoázijským štátom od marca, keď mu Medzinárodný súdny dvor (MSD) so sídlom v holandskom Haagu nariadil okamžité ukončenie každoročnej rybárskej expedície v antarktickej oblasti.

slovakia

left justify in out

Japonský úrad pre rybolov dnes podľa agentúry AP vyhlásil, že pobrežná veľrybárska flotila usmrtila počas sezóny medzi aprílom a júnom 30 kusov vráskavca minke v rámci vedeckého výlovu uskutočneného v severozápadných vodách Tichého oceánu. Iná skupina lodí sa stále nachádza v odľahlejších častiach Pacifiku.
     

Lovecké aktivity Japonska na severozápade Tichého oceánu sú jedným z dvoch výskumných veľrybárskych programov, ktoré krajina uskutočňuje od roku 1986, keď bol vyhlásený medzinárodný zákaz komerčného lovu týchto morských cicavcov.
     

MSD v marci rozhodol, že antarktický veľrybársky program Japonska nemá napriek tvrdeniam Tokia vedecký charakter a musí sa okamžite ukončiť. Krajina pôvodne ustúpila od antarktického lovu plánovaného na nasledujúcu sezónu, teraz sa však svoje rozhodnutie chystá prehodnotiť a pokračovať v sporných aktivitách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies