Japonsko ukončí svoju vojenskú misiu v Južnom Sudáne

NETKY.SK • 10 Marec 2017, 13:14 • 2 min
Japonsko ukončí svoju vojenskú misiu v Južnom Sudáne

TOKIO - Japonsko po piatich rokoch ukončí mierovú misiu svojich vojakov v Južnom Sudáne. Oznámil to dnes japonský premiér Šinzó Abe.

slovakia

left justify in out

Vojaci japonských ozbrojených síl v nepokojnom Južnom Sudáne pôsobia už od roku 2012. V rámci mierovej misie OSN (UNMISS) sa podieľajú na budovaní tamojšej infraštruktúry.

 

V súčasnosti pracuje v Južnom Sudáne 350-členný japonský vojenský tím. Jeho mandát vyprší v máji a už nebude predĺžený, uviedol Abe. Rozhodnutie o ukončení misie zdôvodnil pokrokom, ktorý sa podľa neho podarilo dosiahnuť pri budovaní infraštruktúry v Južnom Sudáne.

 

Od vlaňajšieho novembra Japonci operujú v Južnom Sudáne s rozšíreným mandátom, v rámci ktorého môžu zaisťovať ochranu ohrozeného personálu OSN a pracovníkov mimovládnych organizácií. Pri plnení takýchto úloh majú právo odstrašovať útočníkov varovnými výstrelmi aj opätovať paľbu.

 

Rozšírenie mandátu japonského kontingentu v Južnom Sudáne bolo prvou praktickou aplikáciou kontroverznej zmeny obrannej politiky Japonska schválenej v roku 2015. Nová koncepcia umožňuje výraznejšie nasadzovanie japonských vojakov v zahraničí.

 

V Sudáne prebieha od roku 2013 občianska vojna, ktorá si vyžiadala už desaťtisíce mŕtvych a zhruba 2,5 milióna ľudí vyhnala z domovov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona