Japonsko: Štvormetrové cunami spôsobili po silnom zemetrasení veľké škody

NETKY.SK • 11 Marec 2011, 08:20 • 2 min
Japonsko: Štvormetrové cunami spôsobili po silnom zemetrasení veľké škody

Japonsko: Štvormetrové cunami spôsobili po silnom zemetrasení veľké škody

slovakia

left justify in out

img

Severovýchodnú časť Japonska zasiahlo dnes veľmi silné zemetrasenie s magnitúdou 8,8. Otrasy vyvolali štvormetrové vlny cunami, ktoré spôsobili značné škody. Objavili sa tiež správy o mnohých zranených, informovali japonské médiá a svedkovia.
Japonská verejnoprávna televízia NHK priniesla zábery rozsiahlych škôd v meste Onahama v prefektúre Fukušima, kde prílivová vlna strhla autá, nákladné vozidlá, domy a ďalšie budovy. Cunami hlásili aj z ďalších oblastí severného Japonska. Informácie o počte obetí zatiaľ nie sú známe.
Zemetrasenie, najsilnejšie v Japonsku za sedem rokov, otriasalo niekoľko minút budovami v hlavnom meste Tokio, takmer 400 kilometrov južne od epicentra. Ľudia v budovách i cestujúci v metre uviedli, že pre silu otrasov bolo ťažké sa udržať na nohách.
Najmenej jeden požiar hlásili z tokijského predmestia a čierny dym stúpal tiež z priemyselnej zóny v Jokohame. Železnice zastavili prevádzku rýchlovlakov na sever krajiny.
Americký geologický úrad (USGS) upravil magnitúdu zemetrasenia z pôvodnej 7,9 na 8,8. Epicentrum bolo v hĺbke 24 kilometrov a približne 130 kilometrov východne od mesta Sendai v prefektúre Mijagi.
Japonský meteorologický úrad varoval pred cunami s výškou až desať metrov. Varovanie a pohotovosť pred prílivovými vlnami vyhlásilo aj pacifické výstražné centrum na Havaji pre rozsiahlu časť Tichomoria.
Rovnaký región zasiahlo v posledných dňoch viacero zemetrasení, z nich k najsilnejšiemu s magnitúdou 7,3 došlo v stredu. V roku 1933 pri zemetrasení s magnitúdou 8,1 v oblasti zahynulo viac než 3000 ľudí.

Zdroj: TASR/DPA, AP, Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies