Japonsko sľúbilo, že kúpi časť dlhopisov eurozóny

NETKY.SK • 11 Január 2011, 12:42 • 2 min
Japonsko sľúbilo, že kúpi časť dlhopisov eurozóny

Japonsko sľúbilo, že kúpi časť dlhopisov eurozóny

slovakia

left justify in out

Japonsko sa zaviazalo, že nakúpi európske dlhopisy, aby podporilo eurozónu v boji s dlhovou krízou. Analytici ale pochybujú o tom, či toto gesto prinesie euru veľkú úľavu.
      Japonský minister financií Jošihiko Noda dnes po stretnutí kabinetu novinárom oznámil, že Tokio uvažuje o nákupe zhruba 20 % dlhopisov, ktoré sa koncom tohto mesiaca chystá emitovať eurozóna ako celok, aby získala finančné prostriedky na pomoc Írsku. Japonsko chce na kúpu dlhopisov využiť svoje devízové rezervy v eurách.
      Minister to oznámil iba deň po tom, ako Čína zopakovala svoj sľub, že kúpi španielske dlhopisy. Analytici sa domnievajú, že rozhodnutie Tokia odráža jeho obavy z negatívneho vplyvu krízy v eurozóne na japonský vývoz, ktorý je motorom hospodárstva, a tiež snahu poukázať na významné postavenie krajiny v svetovej ekonomike.
      "Domnievam sa, že je vhodné, aby Japonsko ako veľká ekonomika kúpilo časť dlhopisov a posilnilo tak dôveru v európsky záchranný fond (EFSF)," vyhlásil Noda.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies