Japonsko starne, seniori vlani tvorili rekordné percento populácie

NETKY.SK • 29 Jún 2016, 14:52 • 2 min
Japonsko starne, seniori vlani tvorili rekordné percento populácie

TOKIO - Ľudia vo veku 65 a viac rokov predstavovali vlani až rekordných 26,7 percenta z celkového počtu obyvateľov Japonska, pričom pred piatimi rokmi ich v tejto ázijskej krajine žilo len 23 percent. Uviedlo to dnes japonské ministerstvo vnútra a komunikácie, ktoré citovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Tento údaj je podľa ministerstva vôbec najvyšším v rámci vyspelých štátov. Za Japonskom v tomto smere nasledovalo Taliansko s 22,4 percentami a Nemecko s 21,2 percentami seniorov. V Japonsku zaznamenali k 1. októbru 2015 dovedna 33,42 milióna 65- a viacročných osôb, pričom celkový počet obyvateľstva predstavoval 127,1 milióna.

 

Naopak, výrazne sa znížil počet detí mladších ako 15 rokov. Tých žilo vlani v Japonsku len 15,86 milióna, a teda 12,7 percenta z celkového počtu obyvateľov. Ide o vôbec najmenšie percento detí od roku 1920, keď začali japonské úrady takéto štatistiky vykonávať.

 

Japonsko momentálne čelí zvýšenej demografickej záťaži spôsobenej poslednými desaťročiami, v ktorých tamojšia populácia rýchlo starla a pôrodnosť v krajine prudko klesala, približuje DPA.

Ľudia majúci 65 a viac rokov by podľa odhadov japonského Národného výskumného inštitútu obyvateľstva a sociálneho zabezpečenia (IPSS) mali v roku 2060 tvoriť až 40 percent z celkového počtu obyvateľov Japonska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies