Japonsko smúti: Zomrel bývalý guvernér Okinavy Masahide Óta, ktorý bojoval ešte počas 2. svetovej vojny

NETKY.SK • 13 Jún 2017, 08:33 • 2 min
Japonsko smúti: Zomrel bývalý guvernér Okinavy Masahide Óta, ktorý bojoval ešte počas 2. svetovej vojny

TOKIO - Vo veku 92 rokov zomrel dnes bývalý guvernér juhojaponského ostrova Okinava, historik Masahide Óta, ktorý ako študent bojoval v druhej svetovej vojne proti Američanom v krvavej Bitke o Okinavu a neskôr už ako guvernér viedol kampaň za to, aby boli z ostrova odstránené americké vojenské základne.

slovakia

left justify in out

Jeho úmrtie oznámila jeho kancelária, informovala tlačová agentúra Reuters. Óta sa dostal do centra pozornosti ako guvernér Okinavy v čase veľkých protestov proti tamojším americkým základniam, ktoré vypukli po znásilnení japonského dievčaťa tromi americkými vojakmi v roku 1995.

 

Rozsiahle protesty viedli v roku 1996 k podpísaniu americko-japonskej dohody o uzavretí americkej leteckej základne Futenma a jej presťahovaní do menej obývanej časti ostrova. Presunu však bráni pretrvávajúci odpor voči americkej vojenskej prítomnosti, ktorú si mnohí Japonci spájajú s trestnou činnosťou, znečisťovaním životného prostredia a nehodami.

 

Óta v roku 2010 v rozhovore pre agentúru Reuters pripomenul, že "počas vojny sa Okinava stala obranným múrom Japonska a boli obetovaní mnohí ľudia". V tri mesiace trvajúcej Bitke o Okinavu zahynulo spolu s 94.000 japonskými vojakmi a 12.000 Američanmi aj približne 140.000 civilistov.

 

"Nechceme, aby sa Okinava stala znova bojiskom," zdôraznil vtedy Óta vysvetľujúc, prečo je proti tomu, aby sa väčšina amerických síl v Japonsku nachádzala na Okinave.

 

Počas jeho výkonu funkcie guvernéra umiestnili v Parku mieru na Okinave pamätník s menami tých, ktorí zomreli v Bitke o Okinavu - bez ohľadu na ich národnosť a to, či išlo o vojakov alebo civilistov.

 

Óta, ktorý absolvoval magisterské štúdium žurnalistiky na univerzite v americkom Syracuse, bol aj plodným autorom, dodal Reuters.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona