Japonsko si uctilo obete katastrofy spred dvoch rokov

NETKY.SK • 11 Marec 2013, 14:21 • 2 min
Japonsko si uctilo obete katastrofy spred dvoch rokov

TOKIO - Japonsko si dnes uctilo obete najhoršej katastrofy, aká krajinu postihla od druhej svetovej vojny - ničivého zemetrasenia, následnej vlny cunami a havárie jadrovej elektrárne Fukušima z 11. marca 2011. Informovala dnes o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Katastrofa si vyžiadala takmer 19.000 obetí a ďalších 315.000 ľudí museli evakuovať vrátane obyvateľov, ktorí museli ujsť pred unikajúcou radiáciou zo zdevastovanej jadrovej elektrárne Fukušima.

Zemetrasenie s magnitúdou 9,0 postihlo severozápadnú časť Japonska a vyvolalo až 30-metrové vlny cunami, ktoré zmietli domy aj s ich obyvateľmi v pobrežnej oblasti.    

Vlny vysoké 13 metrov zasiahli aj elektráreň Fukušima-I. severne od hlavného mesta Tokio, čím vyradili z prevádzky hlavného zásobovateľa elektrinou. Tri reaktory elektrárne sa v dôsledku poruchy chladiaceho systému roztavili. Išlo o najväčšiu jadrovú katastrofu na svete od havárie ukrajinskej jadrovej elektrárne v Černobyli z roku 1986.

Spomienkové podujatia na postihnutom severovýchodnom pobreží, v metropole Tokio a ďalších oblastiach krajiny sa začali o 06.46 h SEČ. Presne o tomto čase došlo pred dvoma rokmi k silnému podmorskému zemetraseniu.

Rekonštrukcia a prestavba v postihnutom regióne, ktorý trpí stagnujúcim priemyslom a starnúcim obyvateľstvom, je dva roky po katastrofe neistá. Takmer 300.000 ľudí stále žije v dočasných domovoch, poznamenáva Reuters.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies