Japonsko si pripomína prvé výročie ničivého zemetrasenia a cunami

NETKY.SK • 12 Marec 2012, 08:03 • 2 min
Japonsko si pripomína prvé výročie ničivého zemetrasenia a cunami

Japonsko si pripomína prvé výročie ničivého zemetrasenia a cunami - Svet Japonsko si včera  pripomenulo prvé výročie ničivého zemetrasenia a vĺn cunami, ktoré si vyžiadali vyše 19. 000 mŕtvych a nezvestných a spôsobili rozsiahly únik rádioaktivity z elekt

slovakia

left justify in out

img

Japonsko si včera  pripomenulo prvé výročie ničivého zemetrasenia a vĺn cunami, ktoré si vyžiadali vyše 19.000 mŕtvych a nezvestných a spôsobili rozsiahly únik rádioaktivity z elektrárne Fukušima. 
      Spomienkové podujatia na postihnutom severovýchodnom pobreží, v metropole Tokio a ďalších oblastiach krajiny sa začnú o 06.46 SEČ. Presne o tomto čase došlo 11. marca 2011 k silnému zemetraseniu s magnitúdou 9,0, ktoré vyvolalo prívalové vlny cunami vo výške desiatok metrov.
      Okrem oficiálnych spomienkových akcii sa dnes v Tokiu a ďalších mestách očakávajú aj protijadrové protesty. 
      Rok po katastrofe zostáva v provizórnych útulkoch približne 325.000 Japoncov, ktorí prišli následkom zemetrasenia o strechu nad hlavou. Väčšinu trosiek zo zničených budov sa podarilo sústrediť na veľké hromady, avšak k novej výstavbe v zničených oblastiach zatiaľ dochádza len sporadicky. 
      Udalosti spred roka spôsobili najhoršiu katastrofu, ktorá Japonsko postihla od druhej svetovej vojny. Odborníci odhadujú, že sa krajina bude z jej následkov spamätávať aj niekoľko desaťročí. 
      Podľa japonskej vlády je poškodená atómová elektráreň Fukušima-I v súčasnosti v stabilizovanom stave, pričom úroveň rádioaktivity stále unikajúcej do okolia výrazne poklesla. Riaditeľ elektrárne však nedávno priznal, že ide o krehkú rovnováhu, udržovanú často len provizórnymi prostriedkami.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies