Japonsko si pripomína 67. výročie útoku atómovou bombou v Nagasaki

NETKY.SK • 9 August 2012, 06:55 • 2 min
Japonsko si pripomína 67. výročie útoku atómovou bombou v Nagasaki

Japonsko si pripomína 67. výročie útoku atómovou bombou v Nagasaki - Politika Japonskí predstavitelia dnes prisľúbili, že sa budú snažiť, aby bola spoločnosť menej závislá od jadrovej energie.

slovakia

left justify in out

img

Japonskí predstavitelia dnes prisľúbili, že sa budú snažiť, aby bola spoločnosť menej závislá od jadrovej energie. Sľub dali v deň, keď si krajina pripomína 67. výročie zhodenia atómovej bomby na mesto Nagasaki na konci druhej svetovej vojny.

Starosta Tomihisa Taue vyjadril naliehavú výzvu, aby Japonsko načrtlo konkrétne plány na vybudovanie spoločnosti bez jadrovej energie, kde sa ľudia nebudú musieť obávať účinkov žiarenia. Takisto vyzval, aby štáty sveta potvrdili svoj záväzok, že budú dodržiavať zákaz jadrových zbraní.

Takmer poldruha roka po Fukušime, druhej najhoršej nehode v atómovej elektrárni na svete, stále trvajú obavy o bezpečnosť nukleárnej energie, pripomína agentúra AP.

Starosta Nagasaki povedal, že nehoda v jadrovej elektrárni Fukušima po vlaňajšom marcovom ničivom zemetrasení a následných vlnách cunami odhalila riziká nukleárnej technológie.

V Parku mieru v Nagasaki neďaleko epicentra výbuchu z 9. augusta 1945 sa dnes zhromaždilo približne 6000 ľudí. Boli medzi nimi aj študenti a starostovia miest, najviac postihnutých vlaňajšou jadrovou katastrofou.

V priebehu troch dní v roku 1945 zhodili Spojené štáty na Japonsko dve atómové bomby - prvú na mesto Hirošima, ktorá zabila 140.000 ľudí, a druhú na Nagasaki, ktorá usmrtila 70.000 ľudí. Útoky donútili Japonsko kapitulovať.

Spojenecké sily tvrdili, že oba útoky z roku 1945 priniesli promptný koniec vojny tým, že urýchlili japonskú kapituláciu, a predišlo sa tak miliónom obetí v prípade pozemnej invázie, plánovanej na neskôr.

Spojené štáty tento rok prvýkrát poslali do Nagasaki svojho veľvyslanca Johna Roosa - vlani sa obradu zúčastnil jeho zástupca.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona