Japonsko si pripomenulo piate výročie zemetrasenia a fukušimskej tragédie

NETKY.SK • 11 Marec 2016, 11:07 • 2 min
Japonsko si pripomenulo piate výročie zemetrasenia a fukušimskej tragédie

IŠINOMAKI - Japonsko si dnes uctilo pamiatku obetí ničivého zemetrasenia a následných vĺn cunami, ktoré 11. marca 2011 vážne poškodili jadrovú elektráreň Fukušima I a v postihnutej oblasti na severovýchode krajiny si vyžiadali životy takmer 16.000 ľudí, uviedla agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Dnešného spomienkového zhromaždenia v Tokiu sa okrem premiéra Šinzóa Abeho, pozostalých po obetiach a ľudí, ktorí katastrofu spred piatich rokov prežili, zúčastnil aj cisár Akihito s cisárovnou Mičiko. Pamiatku obetí si prítomní uctili minútou ticha, ktorá sa začala o 14.46 h miestneho času (06.46 h SEČ), teda presne v čase, keď oblasť prefektúry Fukušima zasiahlo ničivé zemetrasenie s magnitúdou 9,0.

 

Japonský cisár Akihito vo svojom prejave uviedol, že napriek istému pokroku, ktorý sa v oblastiach postihnutých katastrofou podarilo dosiahnuť, "žije doteraz mnoho ľudí v ťažkých podmienkach".

 

"Dôležité je, aby sme súcitili s trpiacimi tak, aby sa každý, kto sa ocitol v núdzi, a to bez výnimky, mohol čo najskôr vrátiť k normálnemu životu," povedal Akihito.

 

Podľa japonskej polície si katastrofa z 11. marca 2015 vyžiadala 15.894 obetí na životoch, pričom 2561 ľudí zostáva stále nezvestných. Najviac postihnutými boli pobrežné oblasti v prefektúrach Iwate, Mijagi a Fukušima.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona